2020. február 3., hétfő

„BRÜSSZEL SÚLYOS HIBÁJA, HOGY TÍZ ÉVEN ÁT FINANSZÍROZTA ORBÁN RENDSZERÉT” - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.02.03.


Visszautasítják és nem írják alá az unió költségvetését a nettó haszonélvezők, köztük Magyarország; a britek kiválása után is forrásbővítést akarnak. Már tervezik az Orbán-Zelenszkij találkozót. A Die Welt Polyák Gábor médiakutatót idézi, aki üzent Brüsszelnek, de egyáltalán nem a kormánykommunikációban megszokott módon: szerinte az EU hibája, hogy Orbán Viktor illiberális rendszerét finanszírozza.

Nemhogy csökkentést, növelést akarnak

Visszautasítják és nem írják alá az unió költségvetését a nettó haszonélvezők – írja a Financial Times. A hétvégén Portugáliában tartott a „Kohézió Barátai” elnevezésű, 15 tagország képviselői részvételével tartott ülésen megállapodtak abban, hogy tiltakozásukat ekképp fejezik ki a következő költségvetési periódus 63 milliárd eurós megnyirbálása miatt. Magyarország, Lengyelország és Spanyolország képviselői is jelezték, nem látják el kézjegyükkel a büdzsét. Egyetlen tagország sem szenvedhet el aránytalan támogatásmegvonást – indokoltak. Ezzel mélyülni látszik a szegény és gazdag országok közti, egyre nyilvánvalóbb ellentét. A britek távozásával, akik a második legnagyobb nettó befizetők voltak, Brüsszel eleve 10 százalékos támogatásmegvonást terjeszt fel. Február 20-án lesz a rendkívüli, EU27-ek nevet viselő csúcstalálkozó Brüsszelben, ahol az Európai Tanács új elnöke, Charles Michel igyekszik kimozdítani holtpontjáról a két éve vitás ügyet. Dánia, Hollandia és Németország ragaszkodik a kohéziós alapoknak a bruttó nemzeti jövedelemhez (GNI) viszonyított 1 százalékos csökkentéséhez. Ehhez képest a szegényebb tagországok 1,2 százalékos növekedést akarnak maguknak kiharcolni. Az amúgy is „spórolós” hírében álló Sebastian Kurz osztrák kancellár nem akar többet befizetni a büdzsébe, éss közölte, nem tágít az említett csökkentéstől. A jelenlegi rendszerben egyébként Lengyelország kapja a legnagyobb összeget, 23 milliárd eurót a kohéziós alapból, őt követi Románia 7, majd Magyarország 6 milliárddal. A 20-i esetleges kudarcot elkerülve a héten egyesével tárgyal a tagországokkal az Európai Tanács elnöke. Diplomaták szerint jó, ha decemberig sikerül alkut kötni. A Brexit után a 27-eknek ilyen és ehhez hasonló kemény kérdésekkel kell megbirkózniuk a jövőben.


Magyar orvosi bravúr

Magyar kórházban töltött nyolc napot teljes kómában, miután súlyos agyvérzést kapott a 23 éves, Londonból érkezett egyetemista – írja a brit Daily Mail. Leyth Hampshire egy uniós klímaprojekt keretében dolgozni érkezett Budapestre, amikor összeesett. Senki nem gondolta akkor, hogy túléli és valaha lábra áll. A világ egyik legjobb, magyar idegsebészének köszönheti, hogy 4 koponyaműtét után végül magához tért és most már a lábadozás szakaszában van az októberi válságos napok után. Hampshire vegán étrenden élt és triatlonversenyeken vett részt, egészségesebb életet nem is élhetett volna – derül ki naplószerű beszámolójából. Valószínűleg ennek is köszönhette, hogy magához tért. Most azon dolgozik, hogy minél előbb felépüljön..
.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.