2020. február 27., csütörtök

ESZENYI ENIKŐ: EGY EKKORA SZÍNHÁZ VEZETÉSE NEM VERSENY

24.HU
Szerző: LÁSZLÓ PÁL
2020.02.27.


Több mint egy évtizede vezeti a Vígszínházat, és folytatná a munkát Eszenyi Enikő. Alig egy hónap múlva döntenek a székéről, riválisa Rudolf Péter és Csányi János. Utóbbi a pályázatában bele is szállt a regnáló direktorba. Interjú mentális erőszakról, nézőszámról, cseh-szlovák szerelemről és arról, sok vagy kevés, ha évente négy-öt színész távozik egy társulatból.

Mielőtt leültünk, mutatott nekem egy csomó előadást, és arról beszéltünk, hogy szinte minden nap telt házzal megy az összes játszóhelyük.

Az elmúlt tíz évben a színház 10 százalékkal növelte a látogatói számát úgy, hogy közben 13 százalékkal több előadásunk is van. Én ennek örülök, és bízom a szakmaiságunkban. Bizonytalanság mindig van és lesz is egy színház életében. Most is két bemutatóra készülünk, és szeretnénk, ha jól sikerülnének. A nézőszám 2015 és 2018 között nem csökkent, hanem emelkedett, 2015-ben 350 ezer volt, ez utóbb – függően az adott évad műsortervétől, a naptárhatástól, az előadások fesztivál-, hazai vagy külföldi meghívásától, a színészek egyeztetésétől – évi 376 ezer és 416 ezer között mozgott. A bemutatószám – függően a nézőszám kapcsán elmondottaktól – évadonként nyolc és tizenegy között alakult. A 2019-es beszámoló még nem került elfogadásra, így a végleges pénzügyi adatok még nem készültek el, a 2018-as jegybevétel 1 milliárd 043 millió forint volt, ez a 2015-ös jegybevételhez képest 39 százalékos emelkedést mutat. Az egy óriási erő, hogy a nézők szeretnek minket. Várjuk a tájékoztatást, fontos lenne tudni, hogy mi lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.