2020. március 28., szombat

A MAGYAR NARANCS 2020/13. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: MANCS.HU
2020.03.26.


A járványhelyzetben is semmibe veszi az ellenzéket a kormány
A teljhatalom vonzásában

Ha a fideszes kétharmad jövő héten megszavazza a felhatalmazási törvényt, a veszélyhelyzet idején formálisan is megszűnik az Országgyűlés ellenőrzése a kormány felett. Számos járványügyi intézkedéshez meg lehetett volna nyerni az ellenzék támogatását, de Orbán inkább a konfrontációt választotta.

VÉLEMÉNY

Sajó László: Öt és feles
Száz nap magány

Várhegyi Éva: Ekotrip
Durvahangolás

Most, a koronavírus-járvány eszkalálódása idején nincs lehetőség a károkat enyhítő gazdaságpolitikai intézkedések finomhangolására: soha nem látott, „durva”, hatásvizsgálatok nélkül meghirdetett döntésekről értesülünk nap mint nap.

Székely Csaba
Pincér a városházáról
Járványnapló

Rengetegen osztják meg azokat a szép itáliai videókat, ahol vidám olaszok gyűlnek ki erkélyekre, ablakokba, és gitárokkal, dobokkal, tangóharmonikákkal – hogy tartsák egymásban a lelket – rázendítenek egy népszerű dalra.

Schilling Árpád
Húzd meg magad!
Járványnapló

Varsóban dolgoztam, a Teatr Powszechnyben, amikor fordulóponthoz érkezett az európai járvány. A lengyel kormány óvintézkedéseket vezetett be, aggasztó hírek érkeztek a vírus terjedéséről, a fertőzöttek számának növekedéséről, végül úgy döntöttek, hogy a határt is lezárják.

A szerk.
A rendszer ellenében

Orbán Viktor és csapata sosem tudott kormányozni, ezt a közoktatásban történtek is híven mutatják, ismét és sokadjára. (Ahogyan mutatják az egészségügyben, az államigazgatásban történtek is. Ismét, sokadjára.

A szerk.
Mint a tűztől

Ilyen járványos időkben az információhiánynak vagy a rosszul informáltságnak súlyos következményei lehetnek, ezért fontos előrebocsátanunk néhány tudnivalót a helyes karanténhasználat tárgyában. Először is az önkéntes otthoni karantén az nem igazi karantén, az csak afféle játék karantén, belemegyek (mit megyek, vonulok) és kivonulok belőle, amikor tetszik – adott esetben egész a parlamentig.

POLITIKA

Így áll most a Huawei-ügy
Kínai nagy fül

Milyen vádakkal néz szembe és mivel védekezik a kínai óriáscég? Egy régi-új fejezet a kínai–amerikai kereskedelmi háborúban.

Az Európai Unió és a járványkezelés
„Minden eszközt megvizsgálunk”

Sorra érik a kritikák az EU-t és az intézményeit: a bizottság eszköztelen, csupán látszatintézkedéseket tesz, nem bír a tagállamokkal. Sokan attól is tartanak, hogy a járványra rámehet az egész unió. Megnéztük, mit tehet jelen helyzetben a szervezet.

A kórházak helyzete koronavírus idején
Lassú felfejlődés

Gőzerővel zajlanak az átszervezések a magyarországi kórházakban, hogy minél több szabad kapacitás legyen, amikor Magyarországon is berobban a járvány. Lapzártánkkor úgy tűnik, ez utóbbi napok kérdése, és az egészségügyi rendszer állapota alapján van ok az aggodalomra.

KULTÚRA

Lemez
Thy Catafalque: Naiv

Kátai Tamás címbe foglalt coming outja, miszerint a naiv művészek szellemi rokonának tartja magát, nem okozott meglepetést. Kátai autodidakta, aki egyedül, a számítógépe segítségével rakja össze a lemezeit, mégis olyan beláthatatlan világokat teremtő, kozmikus zene születik, amely világviszonylatban is egyedülálló

Lemez
Képzelt Város: Samizdat

Számtalan példát lehetne mondani, amikor egy zenekar angolul kezd dalokat írni, majd egy-két szárnypróbálgatós album után fokozatosan az anyanyelvük felé fordulnak. De az már sokkal ritkább, hogy a folyamat fordítva zajlik le.

Lemez
Peter Björn and John: Endless Dream

A legtöbben a Young Folks című fütyülős slágerről ismerik a zenekart, amelynek tagjai: Peter Morén énekes-gitáros, Björn Yttling basszusgitáros-producer és John Eriksson dobos kereken 20 éve zúdítanak ránk keser­édes indie-pop-rock dalokat.

mi a kotta?
Szép hangok özöne

Lemez
World music: ebben

a drámai időszakban is a talpunkra szegezhető a világ, két alámerülés között egy vad mulatsággal.

Eurovíziós Dalfesztivál: a népek csatája
Földrajz, politika és tinglitangli

A koronavírus az Eurovíziós Dalfesztivál idei holland rendezőit is meghátrálásra kényszerítette, pedig a nagyszabású televíziós esemény még soha nem maradt el, de létezésének 64 éve alatt számos nemzeti villongás kísérte.

Könyv
Miriam Toews: Minden kis nyamvadt bánatom

Felnőtté válás, korlátozó vallási környezet, tehetség és öngyilkosság, mindezt finoman és humorral pettyezve – ezeket ígéri a kanadai írónő regénye.

Könyv
Agatha Christie: Az utolsó szeánsz

1928 szeptemberében egy amerikai kritikus, Willard Huntington Wright – S. S. Van Dine művésznéven maga is krimiszerző – megírta a Twenty Rules for Writing Detective Stories (Húsz szabály detektívtörténetek írásához) című kiáltványát, amelyhez szigorúan tartották is magukat az alkotók

tévésmaci
Nyestek estjei

tűrés a présben
Táncolunk a gép előtt

Interjú
„Egyszer kiteszem a pontot”
Jo Nesbø író

Eddigi mérlege: 12 Harry Hole-kötet, 23 millió eladott példány több mint 40 nyelven és akkor még a gyerekkönyveket, az egyéb thrillereket és a megfilmesítéseket nem is számoltuk. A skandináv krimik norvég csúcstartójából telefonon igyekeztünk kiszedni, mennyi van még hátra a világhírű nyomozó eseteiből.

poeta.doc
Egy alig ismert Radnóti-vers

ÉLET + MÓD

chili&vanília
Karanténkantin 1. – Az ezerarcú lencseragu

étel, kihordó
Mákos Guba

Lapzártánk idején a járvány miatt délután 3-ig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek, de teljes zárlatot is elrendelhetnek hamarosan. Marad az ételfutár. Az erre szakosodott szolgáltatók egyelőre szinte mindenhonnan szállítanak.

Interjú
„Békességre törekszünk”
Peer Krisztina klinikai gyermek-szakpszichológus a karanténlétről

Milyen pszichológiai kockázatokkal jár az otthoni karantén? Mit tehetünk azért, hogy megőrizzük a józanságunkat, és szülőként segítsük gyerekeinket e mindenki számára új helyzetben?

Szécsi Noémi
Készenlétben
Mit tanultunk a 20. századi háborúkból?

Csakis a családanya gyötrő kötelességtudata bírt rá, hogy belevessem magam a Mester utcai kisbolt forgatagába egy szigorító rendelkezés utáni vasárnapon. Az összes kosár már a nálam korábban ébredőknél, így a karomba gyűjtögettem az árut, feltéve, hogy a polchoz tudtam nyomakodni.

Az EU és a magyar kutatók
„Normál üzemi alulfinanszírozás”

Lényegesen kevesebb bért kapnak ugyanazért a munkáért a magyar, mint a nyugat-európai kutatók bizonyos uniós pályázatoknál. Ebben közrejátszik a magyar felsőoktatás elhanyagoltsága és az EU rugalmatlansága is.

Járvány és matematika
Vírusegyszeregy

A koronavírus-járvány terjedésének becslésében különleges fontossággal bírnak matematikai modellek. Magyar kutatók jó előre, nagy pontossággal megbecsülték a ragály terjedésének irányát és sebességét is.

A koronavírus tesztjei: hogy működnek, mennyibe kerülnek?
A tudás életet ment

Bár úgy tűnik, mintha a vírus messze előttünk járna, és az „emberiség” több lépés hátrányban, passzívan követné a történéseket, a diagnosztikus tesztek megjelenése példátlanul gyors volt – és ez feltehetően a védőoltás kifejlesztésével is így lesz.

Interjú
„Na, az Budapest!”
Erő Zoltán főépítész Budapest múltjáról, jelenéről, jövőjéről

Építész, urbanista, számos olyan budapesti projekt ötletadója és végrehajtója, amelyek az elmúlt 25 évben szeretett fővárosunk épített örökségének megőrzését célozták. Januárban kapta meg főépítészi megbízását: még a békeidőben kérdeztük arról, milyen szerinte az ideális Budapest.

BLOG

Film
Spenser az igazság nyomában

Spensernek nincs keresztneve, cserébe három hatalmas magánhekusi közhely (arany szív, kemény ököl, csalhatatlan erkölcsi iránytű) is társítható hozzá, meg az elmaradhatatlan bostoni környezet, melyet Parker változatos bőrszínű, etnikumú és nemi identitású alakokkal népesített be.
Dokumentumfilm
Everybody’s Everything

„Mi az a 27-esek klubja? / A 21-et sem érjük meg” – szól Juice próféciának is beillő dalszövege. És valóban: Juice ugyanúgy 21 éves korában halt meg, mint Lil Peep, ráadásul szintén gyógyszer-túladagolásban (a trió harmadik tagjaként XXXTentaciont szokás emlegetni).

Tévésorozat
Avenue 5

Armando Iannucci a kaotikus, dokumentarista ihletésű politikai vígjátékok után a sci-fi felé fordult, de csak a környezet változott, a szatirikus hang maradt: egy brit minisztérium (The Thick of It) és az amerikai alelnöki iroda (Veep) után ezúttal egy sétaűrhajón követhetjük, ahogy az emberi inkompetencia miatt elszabadul a pokol.

Tévésorozat
Felvevőgépen száll fölébe
Összeesküvés Amerika ellen

„Hát, így történik. Mindenki fél” – amikor e keserű szavak elhangzanak a newarki Levinék otthonában, már megérkezett a papír, hogy a családot deport… vagy­is áthelyezik vidékre. Kormányutasításra, munkáltatói igennel, az Ismerjék meg a zsidók a vidéki Amerikát nevű program keretében.

Film
Fegyverben
Casey Affleck: Light of My Life

Látványosságok tekintetében jól áll(t) a hazai filmforgalmazás. Akciófilmes vonalon szinkronban vagyunk (voltunk) a nagyvilággal, a marveles cucli gyorsan-frissen rendelkezésére áll(t) mindazoknak, akik álmélkodni járnak moziba, izgatószer élvezőiként elzsibbadni az érzéki benyomásoktól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.