2020. március 18., szerda

AZ ELIT BETEGSÉGE: A KORONAVÍRUS A VILÁGPOLITIKÁT IS ÁTRENDEZHETI

VÁLASZ ONLINE
Szerző: KOVÁCS TIBOR
2020.03.16.



A Kínából indult járvány sokakat meglepett azzal, milyen nagy számban fertőzi az elit, főleg a politikai elit tagjait. A számokkal igazolt jelenségre a hálózatelmélet tökéletes magyarázatot ad; eszerint a koronavírus valamelyest még át is strukturálhatja az elitet. Rendszeres vendégszerzőnk, Kovács Tibor írása.

Iradzs Harirsi, az iráni koronavírus elleni kormányzati egység feje, miután több fórumon bagatellizálta a járvány jelentőségét, február 25-én maga is bejelentette, hogy elkapta a kórt. Iránban azóta több tucat parlamenti képviselő és kormánytag betegedett meg, és legalább ketten meg is haltak. A világpolitika elitje a vizsgálatok szerint erősen felülreprezentált a betegek között. Ez sokakat meglepett. Miért kapja el ez az amúgy privilegizált csoport ilyen nagy számban a fertőzést? Kanada miniszterelnökének felesége és talán ő maga, a brit egészségügyi miniszter, egy ausztrál miniszter és végül talán Bolsonaro brazil elnök, de egy közeli tanácsadója biztosan megkapta a vírust. Immár magyar érintett is van: a védekezés és a magyar közigazgatás egyik legfontosabb szereplője, Pintér Sándor biztosan találkozott egy koronavírusos marokkói miniszterrel.

Első gondolatunk nyilván az, hogy a jól ismert illúzióval állunk szemben, amikor azért, mert a médiában szereplőkkel történik valami, azt hisszük, velük gyakrabban történik. A másik szempont, hogy a magas pozícióban lévők könnyebben hozzáférnek tesztekhez. Csakhogy a University College London rendszerbiológus kutatója, Francois Balloux szerint még ezeket figyelembe véve is felülreprezentáltak a politikusok a betegek között.

A politikusok megbetegedésének nagy száma persze nem olyan nagy meglepetés, mint elsőre látszik. A hálózatelméletek tökéletesen megmagyarázzák a jelenséget. A társadalmi, politikai és gazdasági siker ugyanis összefügg a hálózatokban betöltött szereppel.

Az emberi társadalom természetes módon stabil hálózatokat hoz létre, amelyekben csomópontok alakulnak ki. Ezek középpontjában olyan személyek, intézmények vannak, amelyek nagyon sok külső kapcsolattal rendelkeznek. Ezek a kapcsolatok általában nagy előnyt jelentenek, konkrétan a siker kulcsai. Aki nagy hálózat közepén ül, könnyebben lesz sikeres, jut magas pozícióba, szerez támogatókat, üzletfeleket, szavazókat. Ez előnyös a hétköznapokban, de ellenkezőjére fordul egy ilyen kritikus helyzetben, sőt, veszélyessé válik a középponti személyek számára. A kapcsolatok nagy száma miatt ugyanis a megfertőződés lehetősége a sokszorosára nő.

A gazdasági hálózatok középpontjában lévők, a gazdasági hatalom csúcsán állók könnyebb helyzetben vannak, mint a politikusok. A vírus az ő egészségüket kevésbé, a vagyonukat inkább fenyegeti. Sokan közülük saját kórházzal és orvosi személyzettel rendelkező földalatti luxusbunkerekbe menekültek már a járvány terjedésének hírére. A politikai hatalom csúcsán, a demokráciákban egészen más a helyzet.

Ezek a szereplők nem rejtőzhetnek el, ők hálózatuk foglyai: aki elmenekül a vírus elől, örökre elveszti hatalmát. Kénytelenek hát találkozókra járni, rendezvényeken részt venni. Nem zárkózhatnak be. Az erejük ugyanis személyes hálózatukban rejlik. Ez pedig garancia az átlagnál magasabb megfertőződésükre...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.