2020. március 7., szombat

„KIKÉREM MAGAMNAK, HOGY ORCSÁNY ÉS GYURBÁN KÖZÖTT KELLJEN VÁLASZTANOM!”

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: FICSOR ÁDÁM
2020.03.07.


Az Orbán-rendszert a hisztériakeltés, a megtévesztés és a többség szemében kedves eszmékkel való visszaélés tartja össze – véli Lányi András filozófus, ökopolitikus, aki szerint a klímavédelmi akcióterv politikai rögtönzés, és a parlamenti pártok zöldülése nem jelent valódi elkötelezettséget az elkerülhetetlen változások mellett. A huszonegyedik századi politikai filozófia hívószava az ökológia. Lányi Andrással a koronavírusról, a környezetbarát oligarchákról, a süllyedő hajó kapitányáról, az idézőjeles baloldalról, az acsarkodó értelmiségről, és a menekültválság megoldásáról beszélgettünk.

Lányi András szerint a pártok nem a klímaváltozásra figyeltek fel, hanem a közérdeklődés változására, minden témára rárepülnek, amiből szavazatokat remélnek. – Most, hogy az ökológiai katasztrófa közbeszéd tárgya, minden politikai erő bezöldül majd. Nemcsak a Fidesz, az ellenzéki pártok is versengve igyekeznek bizonyítani, hogy ők kínálnak megoldást az ökológiai válságra.

Az ökopolitikus elmondta, a magyar közélet szegénységi bizonyítványa, hogy még mindig a régi „baloldal” – idézőjelet ide a javából, írta korábban – visszatérése az Orbán-rendszer alternatívája. – Kikérem magamnak, hogy Orcsány és Gyurbán között kelljen választanom! A rendszer stabilitása annak köszönhető, hogy a választópolgárok az egyiket mindig jobban utálják, mint a másikat.

Felhívhatja a koronavírus-járvány a figyelmet a globális felmelegedés hatásaira? Magyarország valóban a klímaküzdelem élharcosa? A környezetvédők tényleg olyanok, mint a görögdinnye, a zöld felszín alatt marxizmust terjesztenek? Hogyan nyerhetjük vissza a tartalmas emberi kapcsolatokhoz való jogunkat, és hogyan beszélhetjük le a gyerekeket az okostelefonról? Mit árul el Orbán Viktor klímavédelmi programja? Miért jó, ha az oligarchák a megújuló energiából gazdagodnak meg? Mi lesz a Paks 2-vel? Miért dugják a fejüket a homokba a Momentum fiatal politikusai? Miért nem áll szóba egymással az értelmiség? Hogyan állítható meg a menekültválság? És mi az Orbán Viktor-i kommunikáció nagy trükkje?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése