2020. március 10., kedd

MEGSZAVAZTA A FIDESZ, HOGY A KIEMELT KORMÁNYZATI BERUHÁZÁSOK ÉPÍTKEZÉSEI INGYEN HASZNÁLHASSÁK A KÖZTEREKET

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2020.03.10.


Kedden az országgyűlés kormánypárti többsége 133 igen szavazattal, 54 nem ellenében és két tartózkodás mellett elfogadta az épített környezetről szóló törvény módosítását, amelynek értelmében díjtalanná tette a több mint 50 százalékban közpénzből finanszírozott, kiemelt közérdekű beruházások közterület-használatát az építkezéshez szükséges időre -írja az MTI.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden, adófizetői pénzből finanszírozott és a kormány által jelentősnek vélt beruházásnál a kivitelezők ingyen és korlátlan időre lefoglalhatják az építkezéshez szükséges plusz közterületeket.

A törvényjavaslat – amelyet „Lex Baranyiként” is emlegetnek – egyik benyújtója, Kocsis Máté korábban azzal érvelt a módosítás mellett, hogy Baranyi Krisztina polgármester „megsarcolja” Ferencvárosban a Károli Gáspár Református Egyetem Ráday utcai kollégiumának tavaly januári leégése utáni újjáépítését, mert az önkormányzat nem volt hajlandó elengedni a közterület-használati díjat a porral, zajjal, fakivágással és frissen felújított közterületek lezárásával járó – egyébként összesen 5 milliárd forintból zajló – építkezés területfoglalásért. Ráadásul Kocsis 100 millió forintról beszélt, míg Baranyi szerint kedvezményes ajánlatról, csak 30 millió forintról van szó.

A ferencvárosi polgármester szerint azonban a Fidesz csak ürügyként használta a református kollégium esetét, amely egyáltalán nem kiemeleten közérdekű beruházás.

Szerinte a közterület-használati díj alóli mentességgel valójában a Szíjj László-féle Duna Aszfalt malmára akarják hajtani a vizet. A Duna Aszfalt Kft. ugyanis Baranyi szerint teljes (összesen 150 millió forintnyi) díjelengedést kért a déli összekötő vasúti híd építésének idejére, az önkormányzat azonban ezt szintén nem tette meg, mivel hatalmas bevételkiesést jelentete a kerületnek. Arról nem is beszélve, hogy az építési költségekbe mindig beleszámolják a közterület-használati díjat is, tehát annak elengedésével ez a pénz is a kivitelező cégnél landol...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.