2020. március 13., péntek

PIKÓ A SZEREN – NEM LETT NAGYOBB AZ ARCA, PEDIG MÁR POLGÁRMESTER

168 ÓRA
Szerző: BUJÁK ATTILA
2020.03.13.


Mondják, sosem lett volna polgármester, ha bármelyik politikai párt cseppnyi győzelmi esélyt lát a VIII. kerületben. De mivel Józsefváros fideszes örökbirtoknak látszott (egy évvel korábban az időközi választáson az ellenzéki jelölt 37 százalékot szerzett), azt mondták, jöjjön egy civil, egy újságíró, momentumos színekben, szolid ellenzéki háttértámogatás mellett. Elképesztő hajrával Pikó András csapata végül is átvitte a lécet. Pikó a legkevésbé sem mondható a NER dédelgetett kedvencének. Karácsony főpolgármester mellett a Fidesz lejárató akcióinak első számú kiszemeltje.

A Pikó név (és a fénykép) feltűnt a Wikipédia nevű közösségi világenciklopédia felületén mint „magyar újságíró és polgármester”. Lényeges, hogy a két főnév közül melyik áll elöl? Ma is negyed ötkor ébred, mint klubrádiósként? Böngészi a netet, vadássza a híreket? Ki lehet-e az újságírásból jönni?

Túl vagyok ezen, egy korszak véget ért. Szép lassan elfeledkezem az újságírásról, és helyébe kerül a politika, a polgármesterség napi rutinja. Ahhoz nem kell ennyire korán kelni.

Mikortól lesz életforma a politika? Észre lehet venni?

Amikor elkezdtem, volt egy magamnak tett vállalásom: addig leszek politikus, ameddig önazonos tudok maradni. Ezért mindennap meg kell dolgozni, mert a hivatal vezetése, a politika csinálása észrevétlenül alakít, helyez nyomás alá. Huszonnégymilliárdos költségvetést kell összepakolni, erőforrásokat kell rendszerbe foglalni. Normális, ha ez átalakítja az embert, de ha nem őrzöm meg a lényeget civil évtizedeimből, nem tudok új megoldásokat találni.

Huszonnégyezermillió soknak tűnik. De tudjuk, ez egy szegény kerület. Huszonnégymilliárd nem is olyan sok.

De nem is olyan kevés. Igaz, ez az összeg túlnyomó részben le van kötve, így a szűk mozgástér frusztráló, az viszont euforikus élmény, amikor a költségvetés tervezésekor egy fontos közérdekű célra mégis megteremtjük a fedezetet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.