2020. április 18., szombat

AUTORITER JÁRVÁNYKEZELÉS TESTKÖZELBŐL: MEGMUTATJUK, HOGYAN KÜZD ERDOĞAN RENDSZERE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VALLÓ ANDOR
2020.04.14.


Törökország lesz az új Olaszország? Még Amerikában sem nő olyan tempóban az esetek száma, mint a törököknél: a héten utol fogják érni Iránt és Kínát is. De valóban annyira rossz a helyzet? És tényleg sikeresebben harcol egy autoriter rendszer a vírus ellen? Helyszíni jelentés a Válasz Online isztambuli tudósítójától.

– Oké, gyorsan vedd meg azt a kenyeret, de aztán húzás haza! – mordul rám a rendőr a pékség előtt parkoló autójából vasárnap, a hétvégi kijárási tilalom alatt. Az utcák kihaltak, fülsüketítő a csend a jó 15 milliós városban, amely amúgy zajáról és forgalmáról hírhedt. A teljes kijárási tilalom célja, hogy visszavesse a koronavírus terjedését, de emellett arra is kiválóan alkalmas, hogy megmutassa, melyek az előnyei és a hátrányai egy autoriter rendszernek. A parancsok itt villámgyorsan és minden ellenkezés nélkül mennek át.

A péntek éjféltől vasárnap éjfélig tartó kijárási tilalmat minden előzetes utalás nélkül péntek este kilenc után jelentették be, két sorban, magyarázat vagy éppen a kivételek ismertetése nélkül. Az emberek, mint az őrültek rohantak le az utcára, hogy még gyorsan vegyenek valamit hétvégére. Isztambul utcáit ellepte a tömeg, volt, ahol összeverekedtek a még nyitva tartó boltok előtt. Szóval

abból a logikus ötletből kiindulva, hogy nem lenne ideális, ha az emberek a jó időben a hétvégén kirajzanának az otthonukból, sikerült a vírus számára ideális helyzetet összehozni.

Vasárnap fel is ajánlotta lemondását a belügyminiszter, méghozzá olyan formában, amely mindent elmond a török viszonyokról: „bocsásson meg nekem szent nemzetem és tisztelt köztársasági elnökünk, akihez életem végéig hű leszek”. Azt még nem tudni, a szent nemzet megbocsátott-e, Erdoğan elnök mindenesetre igen – és nem fogadta el a lemondást.

Aztán a hétvége már az erős kéz előnyeit mutatta, mindenhol cirkáló (és, mint láttuk, határozott) rendőrökkel és egyéb egyenruhásokkal. Olajozottan működik az egészségügyi rendszer is. Személyes tapasztalat alapján írhatom ezt most. Közeli ismerősömmel történt ugyanis, hogy elment egy magánkórházba letesztelni magát egy sima kis megfázás miatt, s amikor az eredmény pozitív lett, az illetékes kerületi egészségügyi szolgálat előbb tudta meg az eredményt, mint a beteg. Pár órával később meg is jelent két fehér szkafanderes ember a lépcsőházban, és hozta a kétféle gyógyszert – egy víruselleneset (Tamiflu – oszeltamivir a hatóanyaga) és egy maláriagyógyszert (Plaquenil – hidroxiklorokin). Úgy gondolják, hatásos lehet, bár egyértelmű bizonyíték nincs. Ehhez a magánorvos tanácsára még sikerült pult alól a szintén „állítólag hatékony” antibiotikumot (azitromicin) beszerezni, amelyet a török kórházak a súlyosabb eseteknek tartanak fönt.

Még aznap villámgyorsan letesztelték a család többi tagját és a munkahelyen érintetteket is, miközben megkérdezték, kikkel került kapcsolatba az elmúlt időben. A teszteredmény másnapra meglett, találtak is újabb fertőzötteket, az irodaházat azonnal két hétre bezárták és elkezdték a fertőtlenítését. Szóval a szervek elég hatékonyan, gyorsan működnek és ugyanazt adják, amit a világ más részein is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.