2020. április 11., szombat

AZ EURÓPAI KORMÁNYOK CSAK TALÁLGATJÁK, HÁNYAN HALHATTAK MEG IDŐSOTTHONOKBAN

444.HU
Szező: SZUROVECZ ILLÉS
2020.10.11.


- Bár Nagy-Britanniában vagy Franciaországban már külön nyilvánosságra hozzák, hányan haltak meg koronavírus miatt idősotthonokban, a hivatalos statisztika távol esik a valóságtól.
- Ennek több oka lehet: a szisztematikus tesztelés hiánya, bürokratikus nehézségek, szándékos titkolózás egyes intézményekben.
- Itthon az operatív törzs csak a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon adatait közli folyamatosan. Eddig csak itt teszteltek végig mindenkit, meg is látszik az adatokon.

Mivel a koronavírus az idősek körében különösen súlyos tüneteket okozhat, és köztük szedi a legtöbb halálos áldozatot is, az idősotthonok könnyen a járványgócokká válhatnak. Ahhoz, hogy követni lehessen, melyik intézmény van veszélyben, pontos adatokra van szükség arról, hogy éppen hol, mennyi esetet tartanak számon, és milyen védőeszközökre van szükség. Ehhez képest országok sora küzd azzal a problémával, hogy az összesített statisztikákban egyáltalán nem, vagy csak pontatlanul, késve jelennek meg az idősotthonok adatai. Ez a helyzet például Nagy-Britanniában, ahol a napi halálozási adatok nem tartalmazzák az idősotthonban elhunytakat. Ilyet ezen a héten közöltek először (Angliáról és Walesről), de nem az aktuálisat, hanem március 23-a és 27-e közti számokat.

Guardian cikke szerint összesen 17 napos késésről beszélhetünk, amiből átlagosan öt napot tesz ki az, míg elkészül a halotti bizonyítvány, az idősotthonban elhunytak ugyanis csak ezután kerülnek be a statisztikába.

Ráadásul a valós számok sokkal magasabbak lehetnek a hivatalos statisztikáknál. 

Erről beszélnek az intézményfenntartók és Jason Oke, az Oxfordi Egyetem egészségtudományokkal foglalkozó statisztikusa is. Szerinte fennáll a veszélye, hogy hat hónap múlva egyszer csak rájönnek: nem számoltak az idősotthonokban bekövetkezett veszteségekkel, és sokkal rosszabb a helyzet, mint hitték.

Miközben a hivatalos adatok szerint a március 23-i héten húszan haltak meg idősotthonokban, a Care England nevű, fenntartókat összefogó hálózat összességében már csaknem ezer áldozatról beszél. A legnagyobb fenntartó, az MHA egyik Yorkshire-i intézményében a lakók 70 százaléka megfertőződött, egy másikban 13-an meghaltak, egy harmadikban pedig 11 áldozatról tudnak. Az MHA 121 bizonyított vagy feltételezett koronavírusos halálesetről tud, összesen 46 intézményben.

Az ellátórendszer szereplői és az Alzheimer's Society úgy vélik, a vírus eddig a brit idősotthonok felében jelenhetett meg. Ehhez képest Chris Whitty, a kormány egészségügyi főtanácsadója kedden 9 százalékos arányról beszélt.

Egyre többen figyelmeztetnek arra, hogy pontos adatok hiányában a kormány nem tud megfelelő segítséget nyújtani ezeknek az intézményeknek, ahol sokszor védőfelszerelésből és tesztekből is hiány van. A kormány erre azt mondta, eddig csaknem nyolcmillió védőfelszerelést küldtek ki 26 ezer idősotthonba, és azon vannak, hogy teszteljék a dolgozókat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.