2020. április 7., kedd

KÉSZ A FIDESZES KÉPVISELŐK KIZÁRÁSÁT KEZDEMÉNYEZŐ NÉPPÁRTI LEVÉL TERVEZETE

NÉPSZAVA 
Szerző: HALMAI KATALIN
2020.04.07.


Az EPP tavaly márciusban függesztette fel a Fidesz tagságát, de a párt EP-képviselői ettől függetlenül a néppárti képviselőcsoport tagjai maradhattak.

Ahogy lapunk korábban megírta, a Fidesz európai parlamenti képviselőinek az Európai Néppárt (EPP) frakciójából való kizárását kezdeményezik egyes konzervatív és kereszténydemokrata pártok nemzeti delegációvezetői. A levél vázlata mostanra elkészült, 14 küldöttségvezető írt alá, és a tervek szerint szerdán küldik el Manfred Weber frakcióvezetőnek. 

Az EPP tavaly márciusban függesztette fel a Fidesz tagságát, de a párt EP-képviselői ettől függetlenül a néppárti képviselőcsoport tagjai maradhattak az Európai Parlamentben. Többen most ennek is véget szeretnének vetni. 

A fideszes EP-képviselők kizárását döntően azok a pártok indítványozzák, amelyek Donald Tusk pártelnökhöz csütörtökön írott levelükben a magyar tagpárt eltávolítását követelték az Európai Néppártból. A friss parlamenti felhíváshoz azonban újabbak csatlakoztak. (A Tuskhoz intézett levelet 11 ország pártvezetői írták alá). A Webernek címzett “petíció” aláírói skandináv, benelux, cseh, szlovák, észt, ír, lengyel, litván, máltai, portugál pártok EP-s delegációvezetői. Parlamenti forrásokból származó értesüléseink szerint még a görög tagpárt nemzeti delegációja csatlakozhat a kezdeményezéshez, bár ők külön is megkeresték a politikai csoport vezetőségét. 

Levelében a 14 küldöttségvezető sürgeti a frakcióvezetőt, hogy vonja le a szükséges következtetést az európai értékekek és az EPP alapértékei elleni újabb (magyar kormányzati) támadásokból. Kifejtik, hogy a néppárt EP-frakciójának követnie kell a pártcsalád döntését, és ki kell állnia az alapító értékeik és a politikai meggyőződésük mellett. A levélírók kifejezik mélységes aggodalmukat a legutóbbi magyarországi fejlemények, különösen a március 30-án elfogadott felhatalmazási törvény miatt, amely a magyar kormányt de facto felhatalmazza a rendeleti, kormányzásra, világosan megszabott határidő nélkül. Szerintük az EPP pártcsalád és a pártfrakció erkölcsi kötelessége, hogy megvédelmezze a liberális demokráciát és a jogállamot, különösen olyan súlyos válságok idején, mint a jelenlegi. “Cinikus dolog felhasználni a járványt a polgári szabadságjogok elnyomására, az illiberális politika előtérbe helyezésére és az EU bűnbakká nyilvánítására hazai politikai célok érdekében” - írják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.