2020. április 25., szombat

KORONAVÍRUS: A MEZŐGAZDASÁG RÖVID TÁVON MEGÚSSZA, HOSSZABB TÁVON VISZONT MÁR BAJ LEHET

PORTFOLIO
Szerző: ZSOLDOS ÁKOS
2020.04.25.


A koronavírus 100 éve nem látott mértékben veti vissza a gazdaságot, vállalati csődöket hoz el, a munkanélküliség az egekbe ugrik, és nem kizárt, hogy az életszínvonal csak 1-2 év múlva éri el a március eleji szintet. Egy dolog azonban válságban sem változik: az embernek ennie kell. Ez az egyszerű gondolat adja az alapját annak, hogy az agrárium miért nem sorolható a leginkább veszélyeztetett ágazatok közé. A Portfolio ágazati körképének többi iparági megszólalójához képest a mezőgazdasági szereplők optimisták, mi azonban felhívjuk a figyelmet néhány veszélyes tényezőre, ami miatt hosszabb távon is gondot okozhat az ágazatban a járvány. Valamekkora kibocsátáscsökkenés - bár nem lesz akkora, mint sok másik ágazatban - azért valószínű forgatókönyv.

Egyre többet tudunk a koronavírus magyar gazdaságra gyakorolt hatásáról, nagyjából kezdjük látni, hogy mely ágazatokat milyen mértékben érinti a válság, pontos adatok azonban még nem állnak rendelkezésre. A koronavírus-válság sajátos hatása, hogy több ágazatban a kibocsátás szinte nullára esett vissza, más ágazatokban az időszakosan megugrott kereslet még átmeneti szárnyalást is okozott.

Cikksorozatunkban makrogazdasági szempontból mutatjuk be, hogy az egyes ágazatokra milyen hatást gyakorol a járvány, milyen visszaesést (vagy épp növekedést) él meg az iparág. Mivel a teljesítményt pontosan mutató „hard adatok” még nem állnak rendelkezésre, így elsősorban iparági forrásokra támaszkodtunk, hogy a szereplők szemével láttassuk az egyes iparágak helyzetét a válságnak. Ahol már rendelkezésre állnak adatok, ott persze feltüntetjük azt. Cikksorozatunk korábbi részei ide kattintva érhetők el.

Eddig gyűjtésünkből is az látszik, hogy a legtöbb ágazatban a koronavírus jelentős visszaesést okoz, de vannak olyan területek is (sőt, az ágazatokon belül egyes alágak is), amelyeknél a visszaesés kicsi, vagy egyáltalán nem jelentkezik. Cikksorozatunk jelenlegi részében a mezőgazdasággal foglalkozunk, amelyik ágazat az utóbbi csoportba sorolható...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.