2020. április 21., kedd

KÜLÖNLEGES GAZDASÁGI ÖVEZET – ÍGY NYÚLTAK ÁT A MOMENTUMOS POLGÁRMESTER FEJE FÖLÖTT GÖDÖN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BODNÁR ZSUZSA
2020.04.21.


A veszélyhelyzetre hivatkozva elsőként Gödön hozott létre a kormány különleges gazdasági övezetet, amellyel átadta a Samsung gödi akkumulátorgyárának területét és az adóztatás jogát a megyének. Az őszi polgármesteri választáson az ellenzéki összefogás jelöltje lett a befutó, de így most a fideszes többségű Pest megyei önkormányzat a testület feje fölött átnyúlva dönthet a gyárral kapcsolatos kérdésekben. Akár a lakosságot is megkerülhetik, amely gyakran tiltakozik a gyár bővítése ellen.

Április 17-én jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely a Göd területének egy részét különleges gazdasági övezetté nyilvánítja. A jövőben a Samsung akkumulátorgyárának területével és a további bővítések helyszínével a helyi önkormányzat helyett a fideszes többségű Pest megyei önkormányzat rendelkezik.

A gyár által fizetendő adóról is a megyei közgyűlés dönt majd és az adóbevétellel is a megye fog gazdálkodni. A döntésre az indoklás szerint a koronavírus-járvány negatív gazdasági következményeinek elkerülése és a munkahelyek megőrzése miatt van szükség.

De a Gödöt érintő döntés csupán az első lépés a sorban. A kormány ugyanis további különleges gazdasági övezeteket kíván létrehozni, amelyről külön rendelkezik: eszerint, ahol nemzetgazdasági szempontból kiemelt, megyei jelentőségű beruházás zajlik, és ahol a munkahelyek tömeges elvesztése fenyeget, a kormány az iparterület feletti rendelkezési jogot elveszi az érintett települések önkormányzatától. Ezen kívül egyedi beépítési és örökségvédelmi szabályokat alkothat, módosíthatja a forgalomszabályozás és a közterület-használat rendjét, még a házszámokat, a közterületek nevét, sőt „a közösségi együttélésre vonatkozó alapvető szabályokat” is megváltoztatja.

Az, hogy miért biztosíték a munkahelyek megőrzésére a megyei hatáskör, nem derül ki a szövegből. A fideszes többségű megyei közgyűlések viszont nyilvánvalóan nem fognak akadályt gördíteni a kormány által preferált beruházások megvalósítása elé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.