2020. április 7., kedd

MATOLCSY GYÖRGY: ELINDÍTJUK AZ NHP HAJRÁ!-T

HVG ONLINE
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2020.04.07.


Az MNB feltámasztja a Növekedési Hitelprogramot és módosítja a nagyvállalatoknak szóló kötvényprogramot. Állampapírokat fog vásárolni, vagyis elkezdi hitelezni az államot. Matolcsy György szerint két b betű már megvan, de kell még egy harmadik.

Sajtótájékoztatót hirdetett a jegybank, amelyet a szokásoktól eltérően személyesen Matolcsy György elnök részvételével. A Monetáris Tanács átfogó intézkedésekről döntött - kezdte bejelentését Matolcsy.

Jön az NHP Hajrá!

Tájékoztatájót az elmúlt évek "nagy sikereinek" felemlegetésével kezdte. De most ott tartunk, hogy a vírus miatt veszélybe került minden, amit elértünk. A vírus megtámadta Magyarországot - mondta. A jegybanknak meg kell erősítenie az ország pénzügyi helyzetét. A cél, hogy Magyarország visszakerüljön a vírus előtti stabil, növekedési pályára.

Matolcsy öt lépést kíván kihangsúlyozni a Monetáris Tanács döntései közül.
- Az első, hogy feltámasztják a Növekedési Hitelprogramot, ezúttal "Hajrá!" lesz az elneve. Ezer milliárd forint lesz a kerete, plusz az NHP+ meglévő 500 milliárdos kerete. Az NHP futamidejét 20 évre emelik, és tíz milliárd forintra az elérhető hitelösszeget. A vállalkozások eddig sok különféle célra vettek fel korábban NHP-hitelt. Az NHP Hajrát bármilyen célra fel lehet majd venni. Akár bérfizetésre is. Akár meglévő hitel kiváltására is.
- Az NHP-ban részt vevő bankoknak 4 százalék hiteltámogatást adnak. Ez a kamattal együtt 6,5 százalékos "nyereséget" jelent. De Matolcsy azt szeretné, ha a bankok versenyeznének, és alacsonyabb kamattal kínálnák. Az intézkedés 2021 júliusáig él. A jegybank a bankoknak kéthetes hitelbírálati időt ír elő - mert most gyorsaságra van szükség.
- A jegybank "megjavítja" nagyvállalatoknak szóló kötvényprogramot. 10 év helyett 20 évre adják, 20 milliárdról 50 milliárdra emelik az egy cégre jutó részt. De a program keretét egyelőre nem emelik, a fele ugyanis még megvan.
- A jegybank 250 milliárd forint osztalékot fizet be a költségvetésbe.
- 1500 milliárd forinttal javította a jegybank a bankrendszer likviditását, illetve a tartalékképzési kötelezettség javításával 250 milliárd likviditást hagy a bankrendszerben.

Mindesz összesen 3000 milliárd forint "új forrás a gazdaságnak" Matolcsy szerint...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.