2020. április 13., hétfő

MIT MONDANAK AZ EGYHÁZAK A HÍVEIKNEK A KORONAVÍRUSJÁRVÁNY IDEJÉN? – A PAPOT ÉS A RABBIT KÉRDEZTÜK

TUDÁS.HU
Szerző: SZÉKELY ANNA
2020.04.09.


Úgy gondolom, Földünknek sokkal nagyobb bajai is vannak, mint ez a járvány. Hat másodpercenként egy gyerek éhenhal, de azért nem mozdulunk meg – mondta a Tudás.hu-nak Székely János szombathelyi megyéspüspök. Radnóti Zoltán, a dél-budai Bét-Sálom zsinagóga főrabbija pedig úgy vélte, jó lenne, ha az egónkat kicsit visszaszorítanánk.

Ön fél a koronavírusjárványtól?

Radnóti Zoltán: Igen. Isten azért adta a félelmet, a fájdalmat, hogy ezt érezve, elkezdjünk védekezni. Ha nem fájna például, amikor a kezünket megvágjuk, akkor levágnánk az ujjainkat. A félelem teljesen emberi, belénk teremtett, pozitív hatású érzés, amely véd minket.

Székely János: Hiszek az örök életben, így az élet nehéz helyzeteiben sincs bennem pánik. Akkor sem volt bennem igazán félelem, amikor egy alkalommal Betlehem környékén elkeseredett szélsőségesek majdnem megöltek. Egyedül attól félek, nehogy akaratomon kívül én fertőzzek meg valakit. Olyan értelemben van bennem félelem, hogy másokat féltek.

Egy-egy ilyen kataklizmánál nem rendül meg a hite?

Sz.J.: Nem. A hitem alapja egyrészt az, hogy a világmindenségnek, és benne az életnek és az embernek van oka. A világban levő csodálatos rend, szépség, bölcsesség mögött ott rejtőzik a Teremtő. A hitem másik alapja pedig az, hogy érzem, tapasztalom is, ahogyan kopogtat a szívem ajtaján: a Biblia szavaiban, Jézus Krisztusban, hiteles, hívő emberek által, a szentségek ereje által. Ezt a hitet nem tudja megingatni egy kisebb-nagyobb nehézség.

Egyébként azt gondolom, hogy Földünknek sokkal nagyobb bajai is vannak, mint ez a járvány. A Földön mintegy 6 másodpercenként egy gyermek éhenhal.

Mégsem mozdul meg a világ, hogy ezen változtasson. Talán azért nem, mert ez az ő életük, nem a mienk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.