2020. április 27., hétfő

NÁCI BESZÉD VS. ANTISZEMITA BESZÉD

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.04.27.


„A kamatot ők szeretik nagyon” – mondta még az elmúlt pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor. Tette mindezt annak kapcsán, hogy – szerinte – megszületett a 2. Soros-terv. Soros György ugyanis olyan kötvény kibocsátását javasolta az Európai Uniónak, amelynél nem kell a tőkét visszafizetni, a kamat viszont örök. Erről jutott eszébe a miniszterelnöknek a fent idézett mondat, amelynek – többek szerint – igencsak rejtett üzenete van; Gábor György vallásfilozófus úgy véli, egyértelmű antiszemita toposznak számít. Gábor – szavai igazolására – Hitlertől, a Mein Kampfból idéz, ahol a führer valóban a zsidók és a kamatok összefüggéséről is ír, és igen: akár úgy is értelmezhetően, hogy a zsidók – történelmileg bizonyítottan – szeretik a kamatot.

De, még mielőtt ráállnánk erre a vonalra, a Soros-féle javaslatnál érdemes egy kicsit megállni. Az amerikai-magyar milliárdos ugyanis nem maga akarna kötvényt kibocsátani, az uniónak javasolja ezt,a jelzett formában, és a koronavírus okozta járvány, illetve válság kezelésére. Itt és most nem mennénk bele annak értelmezésébe, hogy ez szakmailag helyes vagy jó megoldás-e, már csak azért sem, mert ebben még a közgazdászok sem egységesek. Van, aki szerint nem, mert az örök kamattal a végén sokkal többet kell visszafizetnie a hitelfelvevőnek, mások szerint viszont kifejezetten jó megoldás, fenntartja a likviditást. Olyannyira elfogadott módszer – és ezt most Orbán Viktor figyelmébe ajánljuk, hogy alkalmazza az OTP, azaz Csányi Sándor is. Ennek fényében, különösen érthetetlen a „kamatot ők nagyon szeretik” megjegyzés; érthetetlen, mert a kamatot, esetünkben, nem Soros György „zsebelte” volna be, és érthetetlen, mert ha a konstrukciót itthon is használják, ráadásul olyasvalaki, aki nem áll távol a miniszterelnöktől, akkor még nehezebben értelmezhető.

Mindazonáltal lépjünk hátra egy kicsit az időben – de csak néhány nappal. Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke egy héttel a hivatkozott rádióinterjú előtt, nyilatkozatot adott a Spiegelnek, amelyben Orbánra a következőket mondta: „a történelem során sokszor láthattuk, hogy a politikusok a hatalmuk kiterjesztésére törvényeket használnak. Ez Németországban ismerős lehet. Biztos vagyok abban, hogy Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.