2020. április 15., szerda

NEM MINŐSÉGI, NEM TÁMOGATÓ, NEM INGYENES, DE KÖTELEZŐ – A TANKÖNYVHELYZET ÖSSZEFOGLALÁSA

CIVIL KÖZOKTATÁSI PLATFORM
Szerző: CKP
2020.04.15.


...Az alábbiakban összefoglaljuk, mi történt a tankönyvrendelés frontján a közelmúltban.

A Szülői Hang közösség kiáltványt fogalmazott meg, és csatlakozásra kérte fel a szülői szervezeteket. Aktivista programot szerveztek, mivel szülőként joguk van arra, hogy gyermekeiknek tanulást segítő kiadványokat vásároljanak.

A Szülői Hang akcióit a felerősödő kormánypropaganda több fronton is támadta. Ezért a szülők a facebookon és a honlapjukon futó videós kampányt indítottak, ahol számos ismert ember, tanár, diák állt ki a szabad tankönyvválasztás mellett. Háttéranyaggal és a gyakori kérdésekre adott válaszokkal segítik a szülőket és a pedagógusokat. Nyílt levélben fordultak a miniszterhez, Kásler Miklóshoz. A civil kezdeményezésre válaszul Rétvári Bence az EMMI államtitkára nyilatkozott, melyet a TANOSZ részletesen adatokkal alátámasztva cáfolt.

A TANOSZ a rendelési időszak előtt összeállított egy alternatív tankönyv– és taneszköz jegyzéket, melyet megküldött az iskoláknak.A rendelési időszak kezdetén, április 1-én megjelent az állami hivatalos tankönyvjegyzék is. A kormányzat így indult neki a tankönyvrendelési időszaknak. A TANOSZ újabb állásfoglalást tett közzé, a tankönyv-választás szabadságáról és felelősségéről.

A tankönyvi kérdésekkel még a CNN is foglalkozott, majd több magyar honlap is átvette az anyagukat.

A Tanítanék mozgalom is felemelte szavát a szabad tankönyvválasztásért.

Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkár-helyettes a Klebelsberg Központ tankerületi vezetőinek levelet küldött, melyet továbbítottak az iskoláknak. A levél burkolt fenyegetés, a megfélemlítés és a csúsztatás eszközével él.

A Szülői Hang a rendelési időszakban információkkal és tankönyv-szótárral támogatja a tanárokat és a szülőket a rendelési folyamatban. A szülőknek joga és lehetősége van a KELLO tankönyvrendelési felületén az iskolai rendelést jóváhagyni vagy elutasítani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.