2020. április 8., szerda

TÖBB SZÁZEZER VESZÉLYEZTETETT EMBERT JÁRATUNK A JÁRVÁNYBAN FELESLEGESEN AZ ORVOSI RENDELŐKBE

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2020.04.08.


Magyarországon körülbelül 750 ezer cukorbeteg van, döntő többségük az idősebb korosztályba tartozik. A cukorbetegség krónikus, vagyis életre szóló betegség, jól kezelhető, de nem múlik el. A járvány idején különösen fontos lenne, hogy ezek az emberek a lehető legkevesebbet mozduljanak ki otthonról, már csak azért is, mert ha megnézzük az eddigi halálozási statisztikát, rögtön látható, hogy olyan alapbetegséggel küzdenek, amely fokozottan veszélyeztetetté teszi őket.

Csakhogy egy technikai akadály miatt minden olyan cukorbetegnek rendszeresen el kell mennie a háziorvosához, aki inzulint kap. Több százezer embert járatunk havonta vagy háromhavonta orvoshoz pár receptért, pedig erre ma már nem lenne szükség.

A probléma nem az inzulinnal van, mert az gyógyszer, ezért felírható elektronikus receptre is. Az elektronikus recepthez a betegnek nem kell elzarándokolnia az orvoshoz, elég ha betelefonál, esetleg e-mailt ír, és jelzi, hogy elfogyott a gyógyszere. Az orvos az inzulint fel tudja írni elektronikusan, így a betegnek (vagy a hozzátartozójának) csak a patikába kell elmennie, ahol a személyi adatai alapján kiadják neki az orvosságot.

A probléma az, hogy a cukorbetegeknek naponta többször meg kell mérniük a vércukorszintjüket, ehhez pedig vércukormérőre és az abba való, egyszer használatos speciális tesztcsíkokra van szükségük. Az inzulinnal kezelt betegeknek ezen kívül folyamatosan szükségük van még az inzulin beadásához használt tollakra és tűkre is.

A tesztcsík, a vércukormérő, a toll és a tű azonban nem gyógyszer, hanem gyógyászati segédeszköz, és ezért nem lehet e-receptre felírni. Az inzulin és/vagy a vércukorcsökkentő tabletta elektronikus felírása ezért abból a szempontból semmilyen könnyebbséget nem biztosít, hogy a betegnek járvány idején ne kelljen havonta vagy háromhavonta elmennie pár darab papírért az orvosához.

Ez a rendszer egy sima szezonális influenzajárvány esetén sem jó, mert

idős emberek százezreit kényszeríti be a várókba, de koronavírus-világjárványban mindenképpen szabálymódosításért kiált...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.