2020. május 7., csütörtök

50 MILLIÁRDOS LYUKAT ÜT A BUDAPESTI KÖLTSÉGVETÉSEN A JÁRVÁNY ÉS A KORMÁNY

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2020.05.07.


Április 24-én Karácsony Gergely főpolgármester jelentős döntést hozott: a 408 milliárdos büdzséből 48 milliárd forintot október 15-ig befagyasztott. Magyarán majdnem minden nyolcadik forintot meg kell fogni.

Addig leállították többek között a Lánchíd és a Széna tér felújítást, az útfelújításokat, a 3-as metró akadálymentesítését a jelentősebb projektek közül. Eléggé úgy néz ki, hogy nem lesz már lehetőség ezek idei folytatására.

Az önkormányzatokat Magyarországon nagyon súlyosan érinti a koronavírus-járvány, és mintha a kormányzat nem segíteni igyekezne, hanem inkább nehezítené a helyzetüket. A települési önkormányzatok bevételének közel fele az államtól érkezik a kötelező feladataik ellátására, a másik részét azonban maguknak kell előteremteni. A kötelező feladatokat ugyanis a saját források nélkül nem tudnák ellátni. A bevételeik negyedét az iparűzési adó adja, ami a már biztosnak látszó gazdasági visszaesés miatt csökkenni fog.

Sok lehetőségük nincsen saját forrásokra, az állam ezeket nagyon jelentősen korlátozza. Az iparűzési adó mellett az ingatlanok adói jelentősebbek még. Pont ezért fájó, hogy a kevés saját forrás egyikének számító gépjárműadót is elvette a kormány a járvány elleni védekezésre hivatkozva. Igaz, a fővárosi önkormányzatot ez nem érinti, Budapesten ugyanis a gépjárműadó alapesetben a kerületi önkormányzatokhoz folyik be...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.