2020. május 25., hétfő

A LEGFONTOSABB ADATOK, AMIKET MÁR MOST TUDUNK AZ ORBÁN-KORMÁNY KEDDI NAGY BEJELENTÉSÉBŐL

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2020.05.25.


Az eredeti tervekhez képest egy hét csúszással, de még így is - a hagyományokhoz híven - nagyon korán ismerheti meg mindenki a 2021-es költségvetést, kedden ugyanis (a legutóbbi tervek szerint legalábbis) Varga Mihály pénzügyminiszter beterjeszti az erről szóló törvényjavaslatot a parlamentnek. Az utolsó pillanatban felülvizsgált hiánycél, többletforrás az egészségügy átalakítására, a 13. havi nyugdíj finanszírozása, érdemben növekvő, 2550 milliárd forintos Gazdaságvédelmi Alap, 2000 milliárd forint feletti állami beruházás - néhány kiemelt fejlemény a jövő évi büdzséből. Összegyűjtöttük, hogy mit tudunk már most a kormány jövő évi terveiről.

Korai költségvetés, egy hét csúszással

Van, amit még a koronavírus-járvány sem írhat felül Magyarországon. Ez pedig a kormány már évekkel ezelőtt bevezetett és azóta már hagyománnyá vált "költségvetés korai beterjesztésének" gyakorlata. Ennek lényege, hogy a kormány nem ősszel terjeszti a parlament elé a következő év költségvetési tervezetét (amikor a parlament az év vége felé dönthetne a törvényjavaslatról), hanem már az év közepén. A kormány egy fontos előnyt hangsúlyozva érvel mindig a költségvetés korai elfogadása mellett: meglátása szerint ugyanis az időben elfogadott tervek horgonyként, igazodási pontként szolgálhatnak a gazdaság szereplői számára. Vagyis a háztartások, családok, vállalatok, önkormányzatok több, mint fél évvel a 2021-es év előtt megismerhetik a legfontosabb várható folyamatokat (makrogazdasági prognózis), tervezett adó- és gazdágpolitikai intézkedéseket, főbb büdzsékiadásokat, hogy saját várakozásaikat ezekhez igazítsák.

A koronavírus-válság azonban annyira rendkívüli bizonytalansági tényezőt hoz a képbe, hogy ilyenkor felmerül a kérdés: van-e előnye egy olyan helyzetben, amikor szinte hétről hétre változnak a gazdasági kilátások és az erre épülő kormányzati feltételezések, valamint válaszreakciók, költségvetési intézkedések, a büdzsé korai elfogadásának. A folyamatosan változó környezet okozta kihívást támasztja alá az is, hogy egy hetet csúszott a költségvetés beterjesztése (eredetileg május 19-én tervezte a PM a benyújtást), valamint az is, hogy néhány napja még olyan információk érkeztek, hogy a kormányban sincs egyetértés azzal kapcsolatban, hogy mekkora lesz a gazdasági növekedés például idén (a kormányon belül a miniszterek egy része is az optimisták táborába tartozik - mondta ezt korábban Gulyás Gergely)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.