2020. május 14., csütörtök

ÍGY TRÜKKÖZNEK A HITELMORATÓRIUMMAL A BANKOK - KÜLÖN KATEGÓRIÁT JELENTENEK AZ ÉLETBIZTOSÍTÁSSAL KOMBINÁLT KÖLCSÖNÖK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.05.14.


Sokan tartanak attól, meglesz még annak a böjtje, hogy most nem kell fizetniük a törlesztőt. A félelmek ellenére a szabályok meglehetősen jól körbehatárolják a bankok mozgásterét. Ez persze nem jelenti azt, hogy a pénzintézetek ne próbálnának néhány trükköt bevetni. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azonban résen van.

Több olvasónk kérte, hogy írjunk arról, miként verheti át őket bankjuk a hitelmoratórium alatt, illetve azt követően. Többen állították: a törlesztő előző években megszokott csökkentése az idén elmaradt, az ezzel kapcsolatos kérdésekre pedig nem válaszolnak a pénzintézetnél. Találkoztunk olyan esettel, amikor az ügyfél azt gondolta, menetrendszerűen kell csökkennie havi terhének. Közben pedig kiderült: gyorsan átárazódó hitele a kamatok esése miatt lett olcsóbb. Ezt a helyzetet azonban a mostani kamatemelés alapjaiban változtatta meg.

A teher csökkenésének elmaradása alapvetően tehát nem a moratóriummal függ össze, de persze nem független a koronavírustól. A járvány miatt a pénzügyek terén sebtében hozott, esetenként változó szabályok okozhattak persze némi zavart a fejekben. Nem csak az ügyfelekében, hanem a bankokéban is. Az MNB – mint jelezte – folyamatos tájékoztatással, vezetői körlevelekkel, szakmai konzultációkkal segíti a pénzügyi intézményeket, illetve az ügyfeleket is a törlesztési moratórium és a járványhelyzet kapcsán megváltozott egyéb szabályozási előírások alkalmazásában. Ezt szolgálja a piaci szereplők számára a jegybank honlapján megjelentetett új felügyeleti kérdések és válaszok gyűjteménye is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.