2020. május 29., péntek

MIT ÁRULNAK EL EGY ORSZÁGRÓL A WC-K?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Steve
2020.05.29.


Máig emlékszem, amikor életemben először találkoztam “guggolós” WC-vel. Az addig az angol WC-hez szokott gyermeki szememnek elég komoly megrázkódtatást jelentett. Szóval a címben feltett kérdésre a magma részéről azt mondanám, elég sokat elárulnak. Nagyjából hasonló véleményen van Steve is, aki Japánban szerzett tapasztalatairól számolt be.

Nem tudom, ti hogyan gondolkoztok erről a kissé kényes témáról, de nekem az a véleményem, hogy a WC-k tisztasága és azok állapota sokat mond el az utazónak az illető országról.

Sok országban majdnem lehetetlen nyilvános WC-t találni. Be kell somfordálni kávéházakba, McDonalds’-okba. Ezekben sok népszerű, turisták által látogatott helyek esetében, muszáj valamit venni, csakhogy könnyíteni tudjál magadon. Bevallom Észak-Amerika is ide sorolható. Próbálj pisilni a Greenwich Village-ben!

Történetesen Japán ezen a téren az egyik leghaladóbb ország. A nyilvános WC-k gyakorisága, tisztasága és hangsúlyozom, ingyenessége imponáló. És ha már ennél a témánál tartok, hadd fejtegessem tovább.

A WC-gyártás nagyhatalma

Köztudott, hogy Japán sok területen vezető helyet foglal el. Például a fényképezőgépek és a szórakoztató elektronika egyes ágaiban. De van egy terület, ahol vezető pozíciója vitathatatlan, mégis alig ismert. Uraim és hölgyeim, tudjátok, miről beszélek? A modern WC-k gyártásáról...

A piacvezető cég neve Toto. A Toto WC-i automatizáltak és Japánon kívül is ismertek. Jobb körökben.

Legutóbbi látogatásunk alkalmával svájci barátaink házában volt egy. Büszkék voltak rá, említették, mit tud, de mivel mi a vendégszobában voltunk elszállásolva, ahol normális WC volt, Totóval nem volt alkalmunk megismerkedni.

Az Európai Unióban és Észak-Amerikában ezeket a WC-ket luxusnak tekintik és kevesebb van belőlük, mint Ferrari sportkocsiból. Na meg az angolszászok kissé prűdek is…

Itt, Japánban azonban nagyon gyakoriak és népszerűek. Eddig minden hotelszobánkban ilyen klotyóval találkoztunk és jobb éttermekben is csak ilyenek vannak. Be kell vallanom, megszerettem őket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.