2020. május 15., péntek

NEMCSAK AZ ELLENZÉKI TELEPÜLÉSEK, HANEM A TELJES ÖNKORMÁNYZATISÁG RÁMEHET SEMJÉN JAVASLATÁRA

24.HU
Szerző: KOVÁCS-ANGEL MARIANNA
2020.05.15.


Egyelőre értelmezni próbálják a városok vezetői, pontosan mit jelent az a törvényjavaslat, amellyel a gödi Samsung-gyár mintájára elvehetné a kormány egyes nagyberuházások adóbevételét, hogy az eddig szinte láthatatlan megyéknek adja. A szándék azonban világos: jóval kevesebb pénz maradhat egyes helyhatóságok zsebében.

A rendszerváltás idején megalkotott önkormányzati törvény alapvető átrendezéséről van szó, megváltozhat a feladatmegosztás, a forrásmegosztás, tehát annak a rendszernek az alapjai, amit 1990-ben fektettek le – kommentálta Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke azt a törvényjavaslatot, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be az Országgyűlésnek.

A tervezet értelmében a legalább ötmilliárd forint költségigényű beruházások adóbevételeit a településektől a megyei önkormányzathoz irányíthatják. A recept adott: a Pest megyei Göd esetében korábban kormányrendelettel tették át az ellenzéki vezetésű település adóbevételeinek egy részét a fideszes többségű megyei önkormányzathoz. A Samsung-gyár által megfizetett iparűzési adó elterelésével a város bevételének harmada veszett el, a beruházás bővítése után a város kasszájából kieső összeg 10 milliárd forint is lehet. Míg a gödi vezetés az Alkotmánybíróságtól várja a jogszabály felülvizsgálatát, a kormányoldal törvényerőre emelné a rendeletként csak a veszélyhelyzet idején alkalmazható szabályt, és egy sor további beruházásra kiterjesztené az alkalmazását. Ugyanis amíg az egy hónapja kihirdetett rendelet a viszonylag ritka, 100 milliárdosnál nagyobb projektek esetében tette lehetővé a különleges gazdasági övezet kijelölését és a megyei önkormányzat bevonását, az ötmilliárdos korlát szinte minden komolyan vehető nagyberuházást érint.

Hétfőn egyébként még nem erről volt szó, a TÖOSZ-nak a múlt pénteken megküldött anyagban lényegesen magasabb összeghatár szerepelt, és hétfőn erről is egyeztettek a Miniszterelnökségen. Schmidt Jenő szerint – aki nem mellesleg a Somogy megyei Tab Fidesz-KDNP-s polgármestere – már ekkor jelezték ellenvetéseiket, de hiába...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.