2020. május 31., vasárnap

NEMZETSTRATÉGIAI UNALOM: A MAGYAR ÉRETTSÉGI HÜLYÉNEK NÉZTE A DIÁKOKAT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: NÉNYEI PÁL
2020.05.29.


A magyar nyelv és irodalom érettségi ügyében mintha elvesztettük volna a józan eszünket. Vagy ez a feladatsor puszta cinizmus – értékeli az idei matúra színvonalát Nényei Pál. Író, magyartanár vendégszerzőnk részletesen bemutatja és elemzi a 2020-as középszintű írásbeli magyar érettségit, és arra jut: a középiskolai tanulmányok egyik legfontosabb kimeneti szabályozója szellemi teljesítményre nem késztet, viszont elképesztően unalmas.

„Az érettségi az első igazi próbatétel a diákok életében.” „Izgulsz?” „Ha ezen túl vagy, tiéd a világ.” „Hogy sikerült az érettségi?” „Melyik témát választottad? A novellát?” „Gratulálok, megértél!” Magyarországon, május környékén minden évben el szoktak szaporodni az ilyen, vagy ehhez hasonló mondatok.

Az idei azonban különleges év. Az érettségi-témában jól bevált, megszokott közhelyek átadták a helyüket ilyesmi mondatoknak:

„Az országos veszélyhelyzetben az érettségi korrekt, minden szempontot figyelembe vevő megszervezése az egyik legnagyobb kihívás, amelyen az oktatási akciócsoport dolgozik.” „A maszkviselés a tanulók számára kötelező lesz a vizsga során.” „Egy friss kutatás szerint bár a diákok nem szeretnék, ha idén nem lenne érettségi, de több mint 80 százalékuk nem ért egyet annak tervezett lebonyolítási módjával.” „A biztonságos utazás érdekében a BKK az érettségizőket arra kéri, hogy időben induljanak el otthonról, mindenki mást pedig arra: hacsak tehetik, úgy tervezzék utazásukat, hogy elkerüljék a reggel 7-9 és délután 12-14 óra körül megnövekedő forgalmat.”

Mivel idén az érettségi tisztán logisztikai és lebonyolítási problémának tűnt, azaz a diákok biztonságos utaztatása, a fegyelmezett maszk- és kesztyűviselet több figyelmet kapott, mint maga a vizsga, azt hihetnénk, hogy az érettségi egyébként szakmailag rendben van, és ez a vizsga valóban „kapu a felnőttkorba”, „az első igazi próbatétel”. Egyfajta beavatás.

Nézzük meg – a járványtól függetlenül – milyen állapotban van most az érettségi vizsgaidőszak legelső napján, mindenkinek kötelezően megírandó magyar nyelv és irodalom vizsga, ami miatt annyit izgulunk és támogató szeretettel vesszük körül gyerekeinket.

Az izguló diákoknak először egy szövegértés-feladatsort kell megoldaniuk. Ez – esetünkben – azt jelenti, hogy kapnak egy magyar nyelvű szöveget, és ennek elolvasása után a szövegre magyar nyelven föltett kérdésekre kell magyar nyelven válaszolniuk. Ennek megoldása nem tűnik igazán nagy ördöngösségnek, főleg akkor, ha azt is tudjuk, hogy a szöveg bekezdései központilag meg vannak számozva (1, 2, 3 stb.), és a szövegre föltett kérdésben zárójelben jelezve van, hányas bekezdésben rejtőzik a válasz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.