2020. május 17., vasárnap

RAJTUNK MÚLIK, HOGY HŐSSÉ AVATJUK-E

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.05.17.


Úgy tűnik – már ha Orbán valóban betartja ígéretét – hogy május végén a miniszterek elnöke nagy kegyesen visszaadja a felhatalmazási törvény által neki megszavazott teljhatalmat, és újra kétharmaddal fogja vezetni az országot. Szép dolog ez Orbántól nem mondom, de azért ennyire nem kellene elragadtatnia magát a polgári oldalnak, hiszen még ha ez így is lesz, az nem fogja semmissé tenni azokat az intézkedéseket, amelyeket a veszélyhelyzet idején hozott a kormány. Az a tény, hogy Orbán visszaadja a túlhatalmát nem tudni minek tudható be pontosan, alapból is ez volt a terv, vagy a külföldi figyelem miatt döntött így. Talán soha nem fog kiderülni, mindenesetre ne higgyük azt, hogy nem volt képes ez idő alatt is komoly károkat okozni az egész országnak.

Itt ne csak a két rabosított állítólagos álhírgyártóra tessenek gondolni, hanem azokra a rendelkezésekre is, amelyek alapjaiban változtathatják meg az önkormányzatiságot Magyarországon. Első körben Semjén adott be egy olyan salátatörvényt, amelynek értelmében lényegében elvették volna a polgármesterek jogköreit a veszélyhelyzetre hivatkozva. Ezt rekord idő alatt, mindössze pár óra alatt visszavonták, aminek okait a mai napig is csak találgatni lehet. De egy biztos, Orbán elment a falig, ahol ellenállásba ütközött, ami azt jelenti, hogy még számára is léteznek olyan határok, amelyeket nem léphet át. De itt nem volt persze vége a történetnek, hiszen Semjént újra megbízták a nemes feladattal, aminek értelmében ezúttal nem a polgármesterek jogköreihez nyúlnak kormányzatilag, hanem az önkormányzatok bevételeihez nyúlva próbálják lehetetlen helyzetbe hozni azokat, akik nem oly kedvesek számukra.

Itt természetesen ellenzéki polgármesterekre kell gondolni, akik Orbán legnagyobb szégyenére győzni tudtak több fontos településen is, és akiknek köszönhetően emberek milliói szembesülhettek azzal, hogy nem feltétlenül van szükség a Fideszre, vagy egy fideszes vezetőre ahhoz, hogy a település működjön. Igen ám, csak ha sikerül pénzügyileg lehetetlen helyzetbe hozni ezeket a településeket, akkor mégis igaz lesz az, hogy az ember vagy jóban van a kormánnyal és akkor fejlődik a város, vagy nem, viszont akkor el kell fogadnia a város lepusztulását. Az, hogy Semjén beadta ezen javaslatát – ő továbbra is csak az eszköz ebben az egészben – azt mutatja, hogy elszánta magát Orbán és megbünteti azon települések lakóit, akik nem a kormánypárt helyi jelöltjére szavaztak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése