2020. május 4., hétfő

VILÁGTÜKÖR: HOL VAN AZ A 150 MILLIÓ MASZK, AMIRŐL A KORMÁNYPROPAGANDA SZÓL? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.05.04.


Kína ontja a maszkokat Magyarországra, közben a patikákban csak drágán lehet kapni. Fasiszta filozófiával magyarázzák Orbán politikáját. Nemzetközi lapszemle.

A kínai központi hírügynökség, a Xinhua is beszámol Szijjártó összefoglalójáról, azaz a hétvégi újabb kínai szállítmányok érkezéséről, aminek köszönhetően Magyarország készen áll a tömeges koronavírus fertőzés kezelésére. A hétvégén ugyanis újabb 7 járat 4.6 millió maszkot, 1.4 millió kesztyűt, 30 ezer tesztkészletet, 190 lélegeztető gépet és 8.2 tonna maszkalapanyagot szállítottak Budapestre a Kína-Magyarország légifolyosón. Megjegyezzük, Szijjártó április 27-i közléséből azt is megtudtuk: 86.247.290 maszkot kapott Magyarország a járvány kitörése óta. És ezen túlmenően újabb 62.500.150 szájmaszk beszerzéséről kötött szerződést a kormány. Csaknem 150 milliónál járunk. A közleményekből az is kiderült, hogy több mint 1 millió teszt-készletet is importáltunk és újabb 2 milllióra szerződtünk. Ehhez a 3 milliós teszt kontingenshez képest a járvány kitörése óta hazánkban mindösszesen csak valamivel több mint 80 ezer tesztet végeztek el. Szijjártónak a múlt hétfői bejegyzéséből az is kiderül, hogy 8.5 tonna maszk alapanyagot is szállított hazánknak Kína. (Április 25-én 2.5 millió maszkot jegyzett fel a külügyminiszter). 24-én 45 tonna egészségügyi felszerelést hoztak Malajziából. Mindez csak azért érdekes, mert a főváros segítség híján saját forrásaiból oszt maszkokat önkéntesek jóvoltából és a tesztelést is maga szervezi. Az átlagállampolgár pedig a patikában borsos összegekért vesz maszkot.

Ezért gyárt Orbán ellenségképeket

A Klaus Johannis román elnök és Orbán Viktor között kiéleződött vitát, ami Erdély autonómiájára vonatkozó, de a román szenátusban leszavazott jelentés felterjesztése miatt alakult ki köztük - a kanadai Hungarian Free Press Carl Schmitt fasiszta német filozófus gondolatával vezette fel. Utóbbi szerint időpocsékolás és a liberálisok szokása úgy politizálni, hogy közben tárgyalsz, civilizált vitát folytatsz és egyeztetsz. A politikai cselekedeteket a barát és ellenség közti küzdelemre kell redukálni. A cikk szerzője, Lázár György szerint Orbánra áll a Carl Schmitt-i mondás, és ezért is van szüksége az ellenségek gyártására. Két héttel ezelőtt Donald Tusk volt a soros ellenség, most pedig Klaus Johannis. Az ügy előzménye, hogy Johannis úgy fogalmazott látva a szenátus elé került jelentést, hogy amíg a koronavírus járvánnyal küszködünk, addig a romániai SzocDem Párt oda akarja adni Erdélyt a magyaroknak. Ráadásul még magyarul is beszélt, Jó napot, SZDP – szólította meg a szocdemeket. Majd hozzátette: Orbán Viktor ígért valamit cserébe az egyezségért? Orbán megszólítva érezte magát és már pénteken reagált a Kossuth Rádióban: felveszi a kesztyűt ha kell, de nem javasolja, hogy az eléj dobott kesztyűért le kelljen hajolnia. Majd Szijjártó Péter is reagált Facebook videóüzenetben, emlékeztetve Johannist, hogy a magyarok mind rá szavaztak. A kanadai Free Press szerint ebből egyenesen következik, hogy Orbánék feltehetően megmondták, kire kell a magyaroknak szavazniuk és az is, hogy legközelebb is megmondják, kire nem kell. Ez utóbbi egy fenyegetéssel is felér, Johannisra nem fognak többé szavazni tehát a magyarok. Személyesen intézett támadás lenne ez Románia demokratikusan megválasztott elnöke ellen? Akinek ebben a helyzetben bocsánatot kellene kérnie, az Szijjártó – véli a cikk. Megjegyzi, ez már a negyedik elvérzett szavazás volt Erdély autonómiájáról, és ráadásul a szocdemek nem dőltek be a trükknek, és nem is szavazták meg. Johannis kirohanása talán túl szarkasztikus volt, az viszont bizonyos, hogy Orbán megosztó politikájával lehetetlen helyzetbe hozta az RMDSZ-t. Ha nem szakítanak Budapesttel, úgy eltűnhetnek a süllyesztőben, mint Szlovákiában az Orbán-féle kisebbségi párt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.