2020. június 9., kedd

A GYÓGYSZERÉSZ NEM TEJFÖLÁRUS, HANEM EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBER – INTERJÚ A KAMARA ELNÖKÉVEL AZ ELMARADT 500 EZER FORINTRÓL

24.HU
Szerző: BALAVÁNY GYÖRGY
2020.06.09.


Kásler Miklós a jelentős haszonnal és a külföldi tulajdonnal magyarázta, hogy a gyógyszerészek kimaradtak az egészségügyi dolgozóknak szánt jutalomból. Lapunknak erre is reagált Hankó Zoltán, a kamara elnöke.

Kásler Miklós pénteki bejelentéséből derült ki, hogy a koronavírus-járvány ideje alatti helytállásért járó egyszeri 500 ezer forintos, egészségügyi dolgozóknak szánt illetményből kimaradnak a gyógyszerészek. Mint megtudtuk, az utolsó pillanatban húzták le őket a listáról. Ahogyan a 24.hu elsőként megírta: a gyógyszerészkamara elnöke, Hankó Zoltán elnök még pénteken reagált a miniszteri döntésre, és „a döntéshozók helyett” is elnézést kért a gyógyszerészektől.

Az eset szerintük azért visszás, mert

- az eredeti miniszteri ígéret még a gyógyszerészeket és a gyógyszerész szakasszisztenseket is a támogatotti körbe sorolta,
- az 1997-es egészségügyi törvény is egészségügyi dolgozóként definiálja a gyógyszerészeket,
- a gyógyszertárak szakdolgozói extra nyomásnak és fertőzésveszélynek voltak kitéve elmúlt hónapokban.

Kásler a Demokratának adott interjúban üzent a gyógyszerészeknek. Lényegében azzal indokolta a döntést, hogy a

- a gyógyszertárak a magas haszonkulcsaik miatt profitáltak a járványból, hiszen vállalkozásként működnek,
- ráadásul a tulajdonosok közel egyharmada külföldi,
és csak azt tették a járvány ideje alatt, amit máskor is tettek volna.

Az interjúhoz fűzött – Franka Tibor jegyezte – kommentár szerint a gyógyszerészeket annyira illeti extra juttatás, mint, mondjuk, az élelmiszerbolti eladókat, akik tejfölt vesznek le a polcról.

Mindennek erőteljesen ellentmond egy márciusi keltezésű dokumentum, amely itt tekinthető meg. A gyógyszerészeknek, gyógyszertári dolgozóknak címzett levelében Kásler Miklós azt írja: „Ebben az embert próbáló nehéz helyzetben (…) fokozottan számítunk az Önök helytállására, hiszen most valóban elengedhetetlen az egészségügyi ellátórendszer szereplőinek az együttműködése. (…) A szakmai elhivatottság, amivel nap mint nap a betegek szolgálatában állnak, most még nagyobb értéket jelent. Magyarország lakossága érdekében végzett lelkiismeretes munkájukat és kitartásukat előre is köszönöm.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.