2020. június 16., kedd

A KORLÁTLAN MEGFIGYELÉS KORÁT HOZHATJA EL SEMJÉN TÖRVÉNYE – GUMISZABÁLYOK ALAPJÁN TÉRKÉPEZHETIK FEL A KAPCSOLATI HÁLÓNKAT

168 ÓRA
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2020.06.15.


Kik, honnan, mikor és mennyi ideig álltak egymással telefonos vagy internetes kapcsolatban? Ez az, amit a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat a saját döntése alapján július elsejétől ellenőrizhet majd egy friss törvénymódosítás alapján. Igaz, a szolgálat a kommunikáció tartalmát nem ismerheti meg, de a technikai adatok rögzítése is lehetővé teszi, hogy feltérképezzék bárki, például egy újságíró vagy ellenzéki politikus kapcsolati hálóját. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint a törvényhez fűzött indoklás kivédi ezt a veszélyt. Jogvédők szerint azonban a törvény veszélyezteti az állampolgárok jogait.

Az ellenőrizhetetlen felhatalmazások könnyen felhasználhatók a magánéleti jogok, a személyi biztonság, a szólásszabadság, vagy akár a tulajdonjog korlátozására. Ezt állapította meg az Eötvös Károly Intézet (EKINT) a titkosszolgálatok hatáskörét a kiberbiztonság, tehát az internetes támadások elhárításának jegyében elfogadott salátatörvényről szóló elemzésében.

A jogszabály szerint a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) korlátlan megfigyelést folytathat önkormányzatok, állami szervezetek vagy akár az Országgyűlés adatforgalmában, ellenőrizheti a telefon- és internetszolgáltatókat. A szolgálat – a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálattal karöltve – elrendelheti, hogy ideiglenesen hozzáférhetetlenné tegyenek olyan internetes szolgáltatásokat, amelyek úgymond fenyegetést jelentenek a magyar kibertér biztonságára, vagy honvédelmi, esetleg szövetségi érdeket sértenek.

A Semjén Zsolt által benyújtott jogszabály szerzői ugyanakkor nem tartották fontosnak, hogy definiálják: mit értenek fenyegetésen, továbbá a honvédelmi vagy szövetségi érdek veszélyeztetésén.

Ez azért különösen fontos, mert a törvénymódosítás szerint az, amit ideiglenes hozzáférhetetlenné tételnek neveznek, első körben 90 napig tarthat, majd újabb 90 napra meghosszabbíthatják az intézkedést. Szakértők szerint egy kibertámadás elhárítása vagy a tiltott tartalmakkal szembeni intézkedés néhány órán, maximum néhány napon belül lefut, féléves tilalommal viszont szinte bármelyik internetes szolgáltató kivégezhető...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.