2020. június 16., kedd

EGY NAPRA MEGVALÓSULT A LEHETETLEN - HULLÁMVASÚTRA ÜLT AZ OLAJÁR

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.06.16.


Az év eleji 60 dollár fölötti szintekről április közepére 20 dollár alá, majd egy napra az eddig lehetetlennek tartott negatív tartományba, mínusz 40 dollár közelébe zuhant a WTI olaj ára, hogy aztán május végére 35 dollár fölé emelkedjen. Mi történt az olajpiacon? Mit tehet ilyenkor egy professzionális befektető? Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatójával, az OTP Föld Kincsei Alap portfoliómenedzserével beszélgettünk az olajpiacról.

Mi történik idén az olajpiacon? Hogyan fordulhatott elő negatív ár?

Az év első öt hónapjában annyi esemény történt az olajpiacon, ami korábban hosszú évek alatt sem. Ezek hatására hullámvasútra emlékeztető pályán, nagyon széles sávban ingadozott az árfolyam.

Az év elején az Egyesült Államok és Irán közti feszültség hajtotta 60 dollár fölé a WTI olajárat (texasi középnehéz nyersolaj). Aztán a koronavírus miatti globális keresletcsökkenés megfordította a trendet, és meredeken esni kezdett az ár. A további áresés megakadályozása érdekében a kitermelő országok az OPEC+ keretein belül tárgyalóasztalhoz ültek, hogy megegyezzenek a kitermelés korlátozásáról. A megegyezés helyett azonban Szaúd-Arábia és Oroszország - vélhetően piacszerzési célból - árháborúba kezdett, elárasztották olajjal a piacot, tovább növelve a koronavírus miatt már eddig is megnőtt készleteket. Mindezek miatt a WTI olaj ára a korábban elképzelhetetlennek tartott negatív tartományba esett. Az anomáliának az vetett véget, hogy Donald Trump elnök az USA olajiparának megmentésére közös nevezőre hozta az olajtermelő országokat, amelyek az árak normalizálása érdekében jelentős kitermeléscsökkentésbe kezdtek. Április közepe óta újra emelkedik az árfolyam, a koronavírus-válság okozta keresletkiesés is lecsengőben van, de év elejétől számítva még így is számottevő az árcsökkenés. (A cikk a Befektetési alapok rovat része.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.