2020. június 14., vasárnap

NINCS MEGÁLLÁS: MÉG 2800 LÉLEGEZTETŐGÉPET VETTÜNK KÍNÁBÓL

444.HU
Szerző: haszanz
2020.06.14. 



Szijjártó Péter szokás szerint a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a héten 2800 lélegeztetőgép és csaknem 8 millió maszk érkezett Magyarországra. Feltehetően Kínából, bár ezt a külügyminiszter ezúttal nem árulta el.

A miniszter szerint „a járványügyi intézkedések lazításának folyamatossága csak akkor tartható fenn felelősséggel, ha közben a védekezéshez szükséges eszközök beszerzése is folyamatosan zajlik”. Mint írja, „tudósok, járványügyi szakemberek továbbra sem tudják pontosan előre jelezni a vírus jövőjét. Ha a világ más pontjain folyamatosan terjed a betegség, sajnos semmi sem zárja ki annak visszatérését Európába”, és „a mi feladatunk az, hogy felkészítsük az egészségügyi rendszerünket a legrosszabb forgatókönyvre, így egy esetleges második hullámra is".

Eddig a legeslegrosszabb forgatókönyv Orbán Viktor áprilisi 10-i interjúja alapján az volt, hogy Magyarország hamarosan a tömeges fertőzés szakaszába lép, és addigra a kétezres lélegeztetőgépparkot fel kell futattni nyolcezresre. Végül nem léptünk a tömeges szakaszba, de a 8000 ezres lélegeztetőgép-kapacitás alighanem már a múlt héten meglett.

Azért a feltételes mód, mert Szijjártó ugyan rendszeresen beszámol arról, hogy hány lélegeztetőgép érkezett Kínából, összesített adatot nem említ. A héten megpróbáltuk összeszedni, mennyinél járhatunk.

Az Orbán Viktor által április 10-én említett 2000 körüli kapacitásról indultunk. Május 8-án Orbán Balázs államititkár már 3565 lélegeztetőről beszélt, és azt is mondta, hogy „továbbra is az a számításunk alapja, hogy ha a járvány elszabadul, nyolcezer lélegeztető- és altatógépre szükség lehet annak érdekében, hogy az emberéletek között az orvosoknak ne kelljen választaniuk. Ehhez igazodnak a beszerzési terveink”.

Orbán Balázs nyilatkozata óta múlt hét végéig Szijjártó rendszeresen jelentései alapján további 4200 lélegeztető érkezett Kínából (és 200-at szlovén közvetítőkön keresztül is beszereztünk). Az a korábban meglévőkkel együtt már 7964 lélegeztető, vagyis már ekkor meglehetett a célul kitűzött 8000. Közben a járvány első szakasza lecsengett. A legtöbben Magyarországon 80-an szorultak egyszerre lélegeztetőre, mostanra tartósan 20 körül van ez a szám.

Ehhez képest meglepő Szijjártó bejelentése, hogy a héten még érkezett 2800 lélegeztető. Ha jól számoltunk, ezzel már 10 800 lélegeztetőgép lehet Magyarországon. Hogy mikor lett cél a 8000 helyett már a majdnem 11 ezer, azt nem tudni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.