2020. június 17., szerda

SOKAKNAK FÁJHAT A VESZÉLYHELYZET LEÁLLÍTÁSA - ÚJRAINDULNAK A VÉGREHAJTÁSOK, A KILAKOLTATÁS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.06.17.


A parlament elfogadta a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt, így több, kevesebb idő után számos átmeneti intézkedés is eltűnik. A fizetési meghagyásoknál már a következő nap új számítást indít, a kilakoltatások júliusban lendülhetnek be. Számos más változás is akad.

Már a kihirdetésre vár a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló, ellenszavazat nélkül elfogadott törvény. A különleges intézkedések vége azonban néhány az érintettek számára kifejezetten kedvező dolognak is véget vet. Leggyorsabban a fizetési meghagyások kelnek életre. Ezek végrehajtói kézbesítésének határideje ugyanis már a veszélyhelyzet megszűnését követő naptól újra ketyeg. Rövidesen indulhatnak az árverések, kilakoltatások is. Az adóhatóság által kezdeményezett végrehajtási eljárások is csak a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig szünetelnek.

A veszélyhelyzet idején nem lehetett elveszíteni a megbízható adózói státuszt. A különleges intézkedések vége természetesen ezt a szabályt is kiüti.

A végrehajtó a magánszemély adós lakóingatlanának árverezését, az ingatlan árveréséről szóló hirdetmény közzétételét július 1-jétől kezdheti meg. Ha a veszélyhelyzet miatt nem történt végrehajtói kézbesítés, 2020. július 1-jét követően sor kerülhet rá azzal, hogy a kézbesítés határideje 2020. július 2. napjától ketyeg újra. Ugyanez a dátum érvényes minden olyan végrehajtási ügyre is, amelyet a veszélyhelyzet akasztott meg. A kézbesítésre vonatkozó határidőt ezekben az esetekben 2020. július 2. napjától számítják.

A bajban levőkkel szembeni gyors újraindítás annak tükrében tűnhet meglehetősen furcsának, hogy hiába nem lesz veszélyhelyzet, a hitelmoratórium egészen az év végéig fennmarad. Azoknak is, akiknek erre tulajdonképpen nincs szükségük. Persze a kormány elesettekhez való viszonyulását az is megmutatta, hogy azokra az adósokra, akiknek a szerződését már korábban felmondták, eleve nem vonatkozott a moratórium. Ha végrehajtás keretében az ügyfél jövedelméből (munkabér, nyugdíj) már letiltottak pénzt, arra szintén nem vált érvényessé a moratórium...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.