2020. július 2., csütörtök

A SZÖRNYETEGEK A SZEMÜNK ELŐTT VANNAK, CSAK ÉSZRE KELLENE VENNI ŐKET

HVG ONLINE
Szerző: VÁNDOR ÉVA
2020.07.02.  ... Egy, a Netflixen a napokban bemutatott 
  dokumentumfilm, az Athlete A most arra 
  vállalkozik, hogy a mélyére nézzen ennek 
  a pokolnak, ahonnan egy bizonyos Larry 
  Nassar néz vissza ránk, az amerikai 
  tornászcsapat volt orvosa, aki jelenleg 175 
  éves börtönbüntetését tölti, mert lányok 
  százait zaklatta szexuálisan orvosi 
  vizsgálatnak álcázva a visszaélést.

  A Netflixen most bemutatott film, akárcsak 

  a tavalyi, HBO-n futó At the Heart of Gold 
  (Az amerikai tornászbotrány belülről) című 
  alkotás az áldozatoknak/túlélőknek biztosít 
  platformot, az Athlete A azonban egy 
  szálon bemutatja az újságírói munkát is, amely ennek az elképesztő abúzusgépezetnek a leleplezéséhez vezetett. Ebből a szempontból emlékeztet kicsit a Colectiv című román dokumentumfilmre, amelyben szintén központi szerepet kapnak az újságírók: az ő szívósságuknak köszönhetően lehetett valamennyire felelősségre vonni a hatalmat. Az áldozatiságtól a túlélővé válás felé vezető út bemutatásával pedig a szintén nemrég bemutatott Jeffrey Epstein-dokumentumfilm, a Filthy Rich szellemiségét idézi meg az Athlete A.

A címben szereplő Athlete A, azaz az „A” Sportoló volt az első tornász, aki hivatalosan jelentette Larry Nassar zaklatását 2015-ben az amerikai tornászszövetségben, az USA Gymnastics-ben. Akkor még nem merte vállalni a teljes nevét – ezért szerepelt „A” Sportolóként a dokumentumokban, de ma már tudjuk, hogy Maggie Nicholsról van szó, a filmből pedig az is kiderül, hogy milyen mélyről kellett visszakapaszkodnia a tornába és az életbe azok után, amit nemcsak a csapatorvos, hanem az egész rendszer tett vele. (Talán nem spoiler: sikerült neki.)

A rendszer megértéséhez pedig kicsit megint vissza kell térnünk Károlyiékhoz, mindkét filmből szépen kibomlik ugyanis, hogy az általuk felépített rendszerben kódolva volt a visszaélés. Hogy miért működtethették mégis? Mert hozták az eredményeket.

A Károlyi-féle bajnoknevelő program egyik emblematikus helyszíne volt a Károlyi Ranch Texasban, a környezetet tekintve a világvégén. A kiképzőtáborszerű intézménybe bizonyos időközönként kötelező volt elvonulni a bajnokjelölteknek, ahol a teljes elszigeteltségben csak az edzésre koncentrálhattak – se telefon, se internet, még a szüleikkel sem léphettek kapcsolatba. Ijesztő és félelmetes volt a közeg, amelyben az érzelmi és fizikai abúzus volt a norma, mondták a tornászok, de mindenki tudta, hogy megtiszteltetés ott lenni, hiszen mégis csak onnan jöttek ki az olimpiai bajnokok...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.