2020. július 13., hétfő

AZ ÁRAK ELSZÁLLTAK, DE MÉG A KSH SEM TUDJA, PONTOSAN MENNYIRE

KLIKKTV
Szerző: KLIKKTV
2020.07.13.


A KSH által kiadott 2,9 százalékos inflációval szemben, „például az élelmiszerek átlagosan nyolc-kilenc százalékos emelkedést mutattak, azonban mi is a KSH számai alapján készítjük elemzéseinket. A hivatal maga is felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a számok a járványhelyzet miatt torzulhattak” – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet igazgatója, akit a magyar gazdaság jelenlegi helyzetéről és kilátásairól kérdeztünk.

A járvány alatt, sokfajta kényszermegoldás született a foglalkoztatás területén is, és elmondható, hogy „legalább kétszer annyi jövedelmét vesztett ember van ma Magyarországon, mint amennyit a hivatalos statisztika mutat” – jelentette ki a szakember, majd hozzátette – „az is érdekes adat, hogy nem nőtt annyival a munkanélküli foglalkoztatottak száma, mint amennyivel csökkent az állásban lévőké”.

Amellett, hogy a nagy dérrel-durral bejelentett gazdaságvédelmi csomag igen szűk körnek nyújtott csak segítséget, a katás adózásúakat korlátozó intézkedések „nem túl időszerűek egy ilyen válságos helyzetben” – fogalmazott visszafogottan Palócz Éva.

Azt már tavaly óta lehetett sejteni, hogy a gépjárműiparra nehezebb idők jönnek, de a jelenlegi számok – a vírus tükrében – azt mutatják, hogy nyolcvan százalékos a termeléscsökkenés ebben az ágazatban – tudtuk meg a szakértőtől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.