2020. július 29., szerda

AZ ÉG KÉK, A FŰ ZÖLD, AZ EGÉSZSÉGÜGY RETTENETES

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: Magyar Hang
2020.07.29.



Dr. Udvary Jánost 2016-ban a Veszprémi Járásbíróság első fokon bűnösnek mondta tízrendbeli, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében, amiért három év hat hónap szabadságvesztésre, 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, valamint négy évre eltiltották a foglalkozásától. A bíróság még további egymillió 40 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el a vádlottal szemben, akit köteleztek a 202 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére is.

Az orvos államilag finanszírozott műtétek elvégzéséért előre vette fel a kialkudott „hálapénzt”. Volt, hogy reklamált is a boríték vékonyságán, és megesett, hogy eltette akkor is a pénzt, amikor a műtét nem sikerült és a beteg meghalt.

Udvary doktor az utolsó szó jogán elmondta, hogy „ez az ügy nem csak ellenem, hanem minden kollégám ellen irányul” és közölte azt is, hogy „komoly létszámhiánnyal küzd a megyei kórház”. Jött aztán a másodfok, és az alaposan megváltozott a jogerős ítélet. Itt már csak két év börtönre ítélték a főorvost, aminek a végrehajtását öt évre felfüggesztették, s kötelezték 450 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére.

Az orvost nem tiltották el a munkájától, a tanácsvezető bíró mindezt azzal indokolta, hogy mérlegelniük kellett: „fontosabb érdek-e az, hogy a betegek a jövőben ellátottak legyenek, vagy fontosabb az az érdek, hogy a tíz esetben megvalósított bűncselekmény elkövetője büntetésképpen ne folytathassa a tevékenységét”.

Hát, folytathatta. Így barokkos túlzással a magyar egészségügynek bírói papírja van róla, hogy a legfelsőbb szinteken már-már mániákusan tagadott létszámhiány miatt akkora bajban van, hogy elítélt bűnözőkre kell bízni a munkát. Ez persze már önmagában is vérlázító, de hát ez Magyarország: ahol össztársadalmi konszenzus van abban a tekintetben, hogy hát az ég kék, a fű zöld, az egészségügy rettenetes. Már az is csoda, hogy egyáltalán botrány lett ebből az esetből.

De csak most, 2020-ban került fel a pont a 2016-os i-re. Dr. Udvary János ebben az évben – tehát büntetésének hatálya alatt – a Semmelweis-nap alkalmából orvosigazgatói elismerésben részesült. Minderre úgy derült fény, hogy Kunetz Zsombor blogján közzétette a kórház videó-beszámolóját, amelyben épp Veszprém fideszes országgyűlési képviselője gratulál a korrupt orvosnak.

Erős szimbólum ez, mert itt nem tényező az orvoshiány, amire a bíróság hivatkozni próbált Udvardy büntetésének enyhítésekor. Már az is sántított szerintem, de egy kitüntetésnél nincs mentség; az ugyanis nem egy állapot következménye, hanem egy döntés, egy választás eredménye. És a fideszes képviselő meghozta ezt a döntést: kézfogásával jelképesen elismerte az ügyeskedőt, a zavarosban halászót, a posztkádári Kharónt...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.