2020. július 5., vasárnap

KERTMAGYARORSZÁG – AVAGY MILYEN VÁLASZT ADJUNK A VILÁGVÁLSÁGRA?

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: WERNER SENNYEY TIBOR
2020.07.05.


Mi a kert?

A kert lehetőség a minőségi emberi élet kiteljesítésére más élőlények életének támogatása-fenntartása révén.

Kérem, olvassák el újra és fontolják meg az előző mondatomat. Ne szaladjanak, értsék meg jól. Ha ez megtörtént, akkor megértik, hogy az a szókapcsolat, amely ennek a kis esszének a címe, messzebbre mutat, mint egy gazdasági koncepció vagy politikai terv.

Létjogosultsága van mindenféle kertnek. Nemcsak haszonkertekre van szükségünk, hanem díszkertekre, sőt vad- és erdőkertekre is, ha a földet nem kizsákmányolni akarjuk, tönkretenni, hanem fenntartani és együtt élni vele. Egy jó kert ötvöz sokféle kertet, van fás, van vadabb és van hasznos része is, akár egymás mellett. A díszkertre azért van szükség, mert egyszerűen szép. Dísznövények, örökzöldek, virágok azért kellenek a kertbe, mert szépek és a természet szépségének megélése épp olyan tápláló a léleknek, mint a magunk által megtermelt zöldségek és gyümölcsök a testnek.

A kert életet táplál belénk

A kert eszméjével egészen kiskoromban találkoztam, a véletlennek, Istennek vagy a sorsnak köszönhetően, nehéz ezt eldönteni. Édesapám polgári, édesanyám pedig nemesi családból származott, mire én érkeztem, mindkét ágat letaposta a történelem, polgárság és nemesség egyaránt megsemmisült, elmenekült vagy lezüllött a nyolcvanas évekre. A létező szocializmus nagy egyenlőségeszméje utólag olybá tűnik, hogy nem más volt, mint mindenkit lenyomni ugyanolyan mélyre, életszínvonalban és szellemi értelemben egyaránt...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.