2020. július 27., hétfő

MAGYARUL TISZTELEG A TÁVOZÓ INDEXESEK ELŐTT A LEGNAGYOBB LENGYEL POLITIKAI NAPILAP

444.HU
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2020.07.27.


Címlapon, magyar nyelven küldött bátorító és együttérző üzenetet az Index távozó újságíróinak a lengyel Gazeta Wyborcza, a legnagyobb független lengyel napilap szerkesztősége hétfői számában. 

Az alábbiakat üzenték az Index.hu újságíróinak és szerkesztőinek:

„KEDVES MAGYAR BARÁTAINK! Mélységesen felháborít bennünket az a brutális támadás, amit a hatalom indított az index.hu ellen. Veletek vagyunk ebben a nehéz pillanatban, és csodáljuk bátor kiállásotokat. Az autoriter hatalom itt Lengyelországban is fenyegeti a szólásszabadságot. Mint már annyiszor a történelem folyamán, újra szükségünk van a lengyel-magyar szolidaritásra a szabadság és demokrácia védelmében. Tartsunk össze! A Gazeta Wyborcza szerkesztősége”

Az üdvözletet lengyelül is közölték, és az újságban az Indexé az egyik vezető sztori is. A címlapi képen az egymástól búcsúzó indexesek munkatársak láthatóak.

Az 1989-ben alapított Gazeta az posztkommunista éra első szabad lengyel napilapja - alapítói közt volt többek közt a 2016-ban elhunyt világhírű filmrendező, Andrzej Wajda is -, sokáig a legolvasottabb lengyel újságnak is számított.

A '90-es években egy időben példányszáma megközelítette a 700 ezret is, aztán társaihoz hasonlóan olvasottsága zuhanni kezdett, de még mindig vezető politikai lapnak számít. Jelenleg a Gazeta 81 ezer példányban fogy naponta, ezzel messze a legolvasottabb közéleti újság - csak a Fakt c. bulvármagazint veszik ennél többen az országban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.