2020. július 28., kedd

ORBÁN A NYÍLT ERŐSZAK HELYETT, ALATTOMOSAN SZÁMOLJA FEL A SAJTÓSZABADSÁGOT

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2020.07.28.


A sajtószabadságot újabb támadás érte Magyarországon: az Index a még megmaradt független orgánumok között bástya volt: a legnagyobb és legtöbbet olvasott portál, megszűnése jelen formájában pusztító csapás a magyar újságírás számára. Az Index körüli történések ismert mintát követnek. A magyar kormány soha nem törekedett a média közvetlen elnyomására. Nincsenek bebörtönzött újságírók, nem rohanják meg drámai módon a szerkesztőségeket, a sajtó elleni fizikai erőszak ritka. Orbán Viktor kormánya ennél sokkal alattomosabb módot választott az információáramlás ellenőrzésére.

A kormány manipulációjával előbb anyagilag kiéheztetik az orgánumokat, aztán a kormányhoz hű tulajdonosok kezébe adják, akik megadják a végső döfést a szerkesztők eltávolításával és az irányvonal átállításával, írta Scott Griffen, a bécsi székhelyű Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) helyettes igazgatója a szervezet honlapján.

Az üres burkokat aztán bezárják, mint a Népszabadságot, vagy Orbán szócsöveivé változtatják, mint az Origót: így számolják fel a sajtószabadságot 2020-ban Európában. Griffen rámutatott: mindezek ellenére, az Európai Unió keveset tett annak érdekében, hogy megfékezze a kormányt, amely sokkal inkább hasonlít a tekintélyelvű Oroszországra, vagy Törökországra, mint az EU demokratikus eszméire...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.