2020. július 31., péntek

VAN-E KÖZE HOZZÁ A FŐNÖKÖMNEK, HOL NYARALOK KORONAVÍRUS IDEJÉN?

AZONNALI.HU
Szerző: PETRÓCZI RAFAEL
2020.07.31.


A koronavírus miatt teljesen új kérdésekkel szembesülnek a nyaralásukat tervezők: be kell-e jelenteni például a munkáltatónak, ha zöld, sárga vagy piros jelzésű országba utazunk, vagy akár azt, hogy milyen útvonalon megyünk? Kötelezhet-e bárkit a főnöke önkéntes karanténra? Lehet-e ilyenkor home office-ból dolgozni, és egyáltalán milyen fizetésre számítsunk karanténból? Munkajogi szakértők válaszolnak.

A július közepétől életbe lépett kormányrendelet alapján hiába oldották fel a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet, ha külföldre utazunk, nem lehet csak úgy, mindenfajta megkötés nélkül hazajönni (Arról, hogy a veszélyhelyzet helyett milyen jogi konstrukciót talált ki a Fidesz, amivel szinte ugyanazokat az intézkedéseket megteheti, mint a veszélyhelyzet alatt, itt írtunk.)

A zöld kategóriába sorolt, alacsony fertőzöttségű országokból szabadon vissza lehet jönni, a fertőzött országokból visszautazók viszont a magyar határon már egészségügyi szűrővizsgálaton esnek át, és még ha nem is merül fel a fertőzés gyanúja, akkor is 14 napos hatósági házi karanténban kell maradniuk, hacsak nem mutatnak fel két negatív koronavírus-tesztet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.