2020. augusztus 18., kedd

24 KÖZVILÁGÍTÁSI PÁLYÁZATBÓL 22-T TIBORCZ ISTVÁN EGYKORI CÉGE, AZ ELIOS NYERT MEG SZERBIÁBAN

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2020.08.17.


A szerb N1 frissen publikált tényfeltáró videója szerint az elmúlt években kiírt 24 szerbiai közvilágítási pályázat közül 22-t nyert meg vagy az Elios szerbiai cége vagy egy hozzá üzletileg kötődő cég vagy konzorcium. 

Eszerint még gyorsult is a tempó, amivel az Orbán-családhoz kötődő, energiatakarékos közvilágítási rendszerekben utazó cég benyeli annak a Szerbiának a közvilágításkorszerűsítési piacát, amit az Orbán Viktorral deklaráltan remek személyes és politikai viszonyt ápoló Alekszandar Vucsics elnök vezet. A Direkt36 bő egy éve, 2019. június 26-án közölt tényfeltáró cikkében ugyanis még arról írtak, hogy az addig lezárult 15 ilyen tenderből

“tizenkettőt olyan cégcsoportok nyertek el, amelyeknek legalább egy tagja kapcsolatban áll a magyar Eliosszal. Ezeken felül nyertek egy nem PPP konstrukcióban kivitelezett projektet is.

Az első 15 pályázathoz majdnem három év kellett, mivel az Elios szerbiai cége 2016. júliusában nyerte el az első szerbiai közvilágítási projektjét a vajdasági Adán. 2019. júniusának vége óta tehát 10 újabb tendergyőzelmet mutathat fel az az Elios körüli üzleti kör, amely a megelőző 3 évben 13 ilyen megrendelést kapott.

A BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) nevű független tényfeltáró szervezet riporterei most a szerbiai PPP-ket ellenőrző bizottságtól próbálnak adatokat szerezni közérdekű adatigénylés formájában. (A PPP olyan félig magán, félig állami projekteteket jelent, ahol a magánberuházó által előre elvégzett munkát az állami vagy önkormányzati partner utólag fizeti ki.)

Hogy az Elios hogyan kapcsolódik az Orbán-családhoz?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.