2020. augusztus 31., hétfő

A FÜGGETLENSÉG VEZET AZ IGAZSÁGOSABB TÁRSADALOM FELÉ – INTERJÚ A SKÓT NEMZETI PÁRT PARLAMENTI KÉPVISELŐJÉVEL

NÉPSZAVA
Szerző: KOCSIS KRISZTINA
2020.08.31.


Az elmúlt években mind artikuláltabb az igény a politikai függetlenségre, ami természetes vágy az itt élők számára – nyilatkozta lapunknak Tommy Sheppard, a Skót Nemzeti Párt politikusa.

Mitől erősödött fel ismét a skót függetlenség iránti vágy? 

Skóciának mindig is saját történelme, kultúrája, hagyományai voltak, a skót identitás nagyon is létező jelenség. Az elmúlt években mind artikuláltabb az igény a politikai függetlenségre is, ami természetes vágy az itt élők számára, hogy ők határozzák meg a saját belpolitikájukat, rendelkezhessenek az erőforrásaik felett, illetve olyan gazdasági és politikai alapot teremthessenek, amelyre saját nemzetközi kapcsolataikat építhetik. Ez a törekvés mindig is jelen volt, de az „étvágy” tovább nőtt azóta, hogy láthatóan egyre kevésbé összeegyeztethetőek a skót emberek vágyai és az ezek megvalósításához az Egyesült Királyság által kínált platform. 

Milyen társadalmi csoportok támogatják a függetlenségi törekvést? 

A támogatás átível minden társadalmi, életkori és etnikai csoporton, szóval nem hiszem, hogy lenne egy „tipikus függetlenségpárti” lakos. Viszont felmérések igazolják, hogy a támogatás erősebb a szegényebb társadalmi rétegekben, azoknál, akik leginkább a hagyományosan a munkásosztály által lakott környékeken élnek. Továbbá kifejezetten erős az igény a fiatalok körében. Kutatások támasztják alá, hogy a 35 év alatti skóciai lakosok körében körülbelül 60 százalék támogatja az ország függetlenedését. Ezek azok a csoportok amelyek a legtöbbet profitálhatnának a változásból, ezek az emberek azok, akik leginkább a gazdasági létra alsó fokára vannak szorítva. A fiatalok esetében pedig nagyobb az érzékenység és tenni akarás a klímaváltozás és a globális egyenlőtlenség ellen, változtatni szeretnének és politikai hatalmat akarnak ahhoz, hogy ezt megtehessék. A függetlenség iránti igényt ez a motiváció hajtja, hogy világviszonylatban is képesek legyünk cselekedni, illetve egyenlőbb és igazságosabb társadalmat alakíthassunk ki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.