2020. augusztus 7., péntek

A JEGYBANK ALAKÍTOTTA A HOZAMOKAT - JÚLIUSBAN KISSÉ EMELKEDTEK A KÖTVÉNYALAPOK ÁRFOLYAMAI

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző Az Én Pénzem
2020.08.07.


A júliusi állampapírpiaci mozgások következtében csak kissé emelkedtek a kötvényalapok árfolyamai, így többségük egy év alatt alig hozott valamit. A rövid kötvényekbe fektető alapok átlagosan 0,5, a hosszúakba fektetők 1,5 százalékos éves hozamot mutathatnak fel.

Felemásan teljesítettek júliusban a hazai állampapírok, akárcsak júniusban. Csak éppen a múlt hónapban a rövidebb futamidőkön csökkentek a hozamok, a hosszabbakon pedig nőttek, júliusban épp ellenkező volt a mozgás.

Az OTP Alapkezelő legfrissebb portfoliójelentése szerint a hosszabb lejáratok hozama július első felében tovább emelkedett, folytatva a jegybanki állampapír-vásárlások május végi leállítása utáni emelkedést. Ez az irány azonban megfordult a jegybank július 21-i 15 bázispontos kamatcsökkentése után.

A kamatdöntő ülését követően bejelentették azt is, hogy ismét megkezdik az állampapírok vásárlását. Ezúttal a hosszú, 15 év feletti szegmenst fogják megcélozni korlátozott mennyiségű vásárlásokkal, amivel javítják a monetáris transzmissziót, és támogatják az államadósság lejárati szerkezetének javulását. A bejelentést követően esni kezdtek a hosszú oldali állampapírhozamok, legnagyobb mértékben a 15-20 éves lejáratoké. Az éven túli lejáratok hozama így júliusban végül 3-15 bázisponttal csökkent. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.