2020. augusztus 11., kedd

BARANYI SZERINT FÉLMUNKÁT VÉGEZTEK AZ ILLATOS ÚTON, MÉG MINDIG TERJENG A VEGYSZERBŰZ A TELEPEN

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2020.08.11. 


Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere három év után ismét az Illatos úton, az egykori Budapesti Vegyiművek (BVM) telephelyén járt, ahonnan – elsősorban az akkor még ellenzéki önkormányzati képviselőként dolgozó politikus munkájának köszönhetően – 2016 elején elszállítottak 12 ezer hordónyi súlyosan mérgező vegyianyag-maradékot, miután Tarlós Istvánnál, Lázár Jánosnál és Orbán Viktornál is személyesen közbenjárt, és állami felszámolót neveztek ki a magánfelszámoló helyett.

Baranyi Krisztinával 2019 nyarán forgattunk riportot, amelyben a polgármestert elkísértük az Illatos útra is, ahol felidézte a vegyszeres hordók elszállításáért vívott küzdelmét.


Baranyi élő videós bejelentkezésben mondta el a helyszínen – egy jókora törmelékkupaccal a háta mögött -, hogy a hordók elszállítása után is végigkövette az Illatos úti eseményeket, hiszen Lázár János akkori kancelláriaminiszter és Tarnai Richárd Pest Megyei kormánymegbízott ígéretet tettek arra, hogy folyamatosan kármentesítik a talajt és a talajvizet.

A polgármester felidézte, hogy ő már a hordók elszállításakor sürgette az alapos kármentesítést, de kkor türelemre intették, mondván három fázisból áll a terület „kitakarítása”:

- a felszínen lévő hordók, és az abban lévő hulladék eltávolítása
- a 11 hektáros gyártelep üzemépületeinek és berendezéseinek a bontása
- a talajban és a talajvízben található szennyezés eltüntetése

Baranyi szerint el is jutottak a második fázis végégig, és az épületeket és a gépeket elbontották, de a területen „félmunkát végeztek”, mert még mindig több ezer köbméter bontási törmelék maradt.
Erről azt állítják ugyan, hogy ez a törmelék már nem szennyezett, mert ezek a „tiszta” épületek után maradtak vissza. Baranyi ennek ellenére úgy gondolja, hogy ezzel együtt sem járt jól a kerület, mert ha a betonkupacok vegyi szempontból nem is veszélyesek, akkor is jókora törmelékhalmot jelentenek, amelynek a bontási porát szívják a környékbeli lakók...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.