2020. augusztus 16., vasárnap

ELMENÉSEK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.08.16.



...Közel áll hozzá, hogy leálljon a rendszer, pedig csak az van, hogy nem akar senki már tanár lenni. Hogy ezeknek, vagy csak így nem, ennyiért és ekképp, az mindegy, és nem is tudható. Recseg az építmény. Iskolaőrnek sem jelentkeztek elegen, vélhetőleg az Indexnél tornyosuló önéletrajzok is hazugság, a rendszer túlnőtte önmagát, fogyóban a szervilizmus és a lojalitás. A vezérhülyék még tartják magukat, sőt, hangosabbak, mint valaha, de közel a nap, amikor magukra maradnak. A kerítés már nem látványosság, a krumpli is unalmas eledel, elfogytak a dakota közmondások, el a kipcsak bölcsesség. Ami van, s ami jöhet helyette, a téboly még mélyebb bugyrai, amiben nem részt venni maga az élet.

S képzeljük el a hadvezért a lován, midőn ordít, előre, de senki nem megy sehová. Olyan létbéli állapot ez, midőn Peny a lépcsőházban kerek szemekkel hallgatta Sheldon hülyeségeit, nyitotta a száját, hogy feleljen, de eközben rádöbbent ennek értelmetlenségére, majd úgy tátott szájjal fordult sarkon és iramlott le a lépcsőn, hagyva magára a bohócot. Vagy emlékezzünk Arany Janira, az úri lócsiszárra, hogy letörölte, félreállt és nem pörölt, tehát, hogy milyen hatalma van a csendnek. Sokkal nagyobb, mint a hangzavarnak. Ezek az elmenések, az indexes és a belarusz ezt mutatja nekünk, hogy ez az egyetlen, amivel tenni mit nem tudnak. Ha őszirózsát gyömünk a fegyver csövébe, akkor a katona rádöbben, hogy őt is anya szülte.

És ezen a ponton vagy belelóg az ujjam a csordultig lévő éjjeli edénybe, vagy pedig igazam van. Móricz is mondott valami olyasmit, hogy a hallgatáshoz kell a legnagyobb bölcsesség, Ady is csak fütyörészett egy idő után már, és Sziddhartha is önmagában találta meg a szenvedés megszüntetésének lehetőségét. Alattad a föld, feletted az ég, benned a létra. S ha most arra jutnának, hogy mit álmodozik itt ez a szerencsétlen, akkor azt is hihetnék, hogy igazuk van, holott én nem vagyok ebben annyira biztos. Ha nincs kapu, ahová gólt lőjünk, értelmét veszti a futball, ha nincs ember, akit manipulálhatna, Cipolla léte értelmetlen. Hátat fordítani sokszor hasznosabb, mint ordítani, a nem tevés megakasztja a tevést. Ha nincs munkás, nem működnek a gyárak. Ez a mai lecke.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.