2020. augusztus 15., szombat

FOKOZTÁK A NYOMÁST, HOGY ITTHON NYARALJON A MAGYAR - GAZDAG A NER TÁRHÁZA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.08.14.


A törvény ugyan másképp szól, de ez nem zavarta a kormány abban, hogy rendelettel elvegye a táppénzt azoktól, akik karanténba kerülnek, mert sárga vagy piros jelzésű országban jártak. Nehéz nem arra gondolni, hogy ezzel is igyekeznek mindenki pénzét itthon tartani.


Szerda éjjel megjelent a Magyar Közlönyben, tegnap pedig már hatályba is lépett az a meglehetősen nagy figyelmet kapott rendelkezés, amiben a kormány elvette a táppénzt azoktól, akik sárga vagy piros jelzésű országban nyaralást követően kerülnek karanténba. Ezt úgy érték el, hogy a 398/2020. számú kormányrendelettel az egészségbiztosítási törvény végrehajtási rendeletéhez adtak hozzá egy új passzust.

A rendelkezés szerint „az a biztosított, aki részére magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott, nem hivatalos célú kevésbé súlyos vagy súlyos fertőzöttségi mértékű országból Magyarország területére történő beutazáskor hatósági házi karantént rendeltek el, nem minősül keresőképtelennek”. A törvény szerint viszont – emelte ki a hvg.hu – jár a táppénz járványügyi hatósági karantén idején. A portálnak egy ügyvéd kifejtette: a rendelet előző bekezdése azt mondja ki, hogy akinek keresőképtelensége hatósági elkülönítés miatt áll fenn, annak a zárlatot elrendelő határozattal kell a keresőképtelenségét bizonyítania.

A most hozzátoldott bekezdés a szakértő álláspontja szerint speciális esetet határoz meg a koronavírus-járvány által érintett országokból beutazókra, esetükben ugyanis immár fel sem merül a keresőképtelenség. A más okokból elrendelt karantén esetében továbbra is az általános szabály a mérvadó: fennáll a keresőképtelenség, amit a zárlatot elrendelő határozattal kell bizonyítani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.