2020. augusztus 30., vasárnap

MEGVONJA A KORMÁNY A TÖBBLETTÁMOGATÁST IVÁNYI GÁBORÉK ISKOLÁITÓL

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2020.08.29.


Az új tanévtől csökkenti, majd teljesen megvonja a kormány a kiegészítő támogatást a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) iskoláitól. A MET több óvodát, általános iskolát és középiskolát is fenntart Budapesten és az ország hátrányos helyzetű térségeiben, például a Szabolcs megyei Tiszaszentmártonban vagy Beregdarócon. 


Iványi Gábor lelkész, a MET vezetője az egyház csütörtöki hírlevelében azt írta, Maruzsa Zoltán államtitkár augusztus 5-én tájékoztatta őt a döntésről, ami azért született, mert „szerintük nem térül meg az, amit az elmúlt tizenöt évben a MET oktatási intézményeire fordítottak. Továbbá nem tudják mérni az oktatásban elért eredményeket”.

Iványi Gábor lelkész, a MET vezetője az egyház hírlevelében azt írta, Maruzsa Zoltán államtitkár augusztus 5-én tájékoztatta őt a döntésről, ami azért született, mert „szerintük nem térül meg az, amit az elmúlt tizenöt évben a MET oktatási intézményeire fordítottak. Továbbá nem tudják mérni az oktatásban elért eredményeket”. 

Iványi levele szerint a minisztériumban azt is nehezményezték, hogy a MET intézményei alacsony arányban küldték vissza az Oktatási Hivatalnak „a nem kötelező családi háttér index felméréseket”, ezért „nem tudják mérni, illetve összehasonlítani az eredményeket más hasonló intézményekkel”. 

Iványi egyrészt azzal érvelt, hogy több száz gyerek végezte el náluk a nyolc osztályt, sokan érettségiztek vagy szereztek szakmát, és „miután nagy hányaduk mélyszegénységből jön, az iskola nyújtotta egyéb támogatás, mint családgondozás, szociális ügyintézés, utógondozás, mentálhigiénés segítségnyújtás (étkezés, ruházat, sőt családi segítség, főleg télen és élelmiszercsomagok formájában) miért ne lenne egyfajta jó megtérülés”. Iványi szerint Maruzsa erre úgy ragált, hogy „ez is lehet egyfajta szempont”

A kormány 2012-ben még ötéves köznevelési szerződést kötött a MET-tel, amit a 2017-es lejárat óta évről évre meghosszabbítanak. Iványi szerint Maruzsa felajánlotta neki, hogy utoljára, egy évre megadják a korábbi támogatás felét, ha elfogadja, hogy utána nem kötnek új szerződést. Sőt, elmondása szerint az államtitkár felvetette, hogy ha a működtetés nem megoldható, készek állami fenntartásba venni az intézményeket. "Kérdésére azt a választ adtuk, hogy számunkra nem elfogadható az ötven százalékos opció, ő pedig azzal bocsátott el minket, hogy még gondolkozik" - írta Iványi, akit azóta nem kerestek újra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.