2020. augusztus 15., szombat

MIT TEREM A TÜRELEM? - BESZÉLGETÉS ISZTIN PÉTER KÖZGAZDÁSSZAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2020.08.14.


„Mért legyek én tisztességes?” A mai magyar gazdaságban gyakran felvethető a kérdés, prózára fordítva: szól-e racionális érv a morális viselkedés mellett? Isztin Péter, a Corvinus Egyetem oktatója egyebek mellett a közgazdaságtan és más társadalomtudományok, mint a pszichológia határterületeit kutatja. Foglalkozott a racionális döntés elméletének alkalmazásaival, s újabban azt vizsgálja, a klasszikus filozófia, közelebbről az etika egy ősi fogalma, az erény hogyan viszonyul az eleven gazdaságban nagyon is fontos termelési tényezőhöz, a humán tőkéhez. Az erénybe is be lehet ruházni a valószínű megtérülés reményében.

Megéri tehát rendesnek lenni a létező gazdaságban?

– Sok esetben igen. Mondjuk, egy olyan társadalomban, amelyik szigorúbban bünteti a bűncselekményeket, érdemes lehet többet befektetni olyan tulajdonságokba, esetleg preferenciákba, amelyek kevésbé tesznek hajlamossá arra, hogy bűncselekményt kövess el. Vagy ha például jobban értékelik egy üzleti tranzakcióban azt, ha valaki becsületes, akkor a szülőknek megéri beruházni abba, hogy a gyerekük felnőttként becsületes legyen.

Többet lehet keresni, ha valaki tisztességes?

– Erre is azt tudom mondani, hogy sok esetben igen. Az erényes emberben általában jobban megbíznak, jobb munkákat tudnak rábízni, esetleg jobban is tudja végezni. Egy elég jól működő piacgazdaságban általában igaz, hogy ha valaki becsületesebb, az szó szerint kifizetődik. Nyilván hogy ha nem jól működő piacgazdaságról van szó, tehát, mondjuk, nagyon gyengén kényszerítik ki a törvényeket, vagy sokat lehet halászni a zavarosban, akkor persze nem mindig ez a helyzet.

A kulcsfogalom itt az erény, amit nem kognitív képességek együtteseként említ...
­– A „nem kognitív képesség” bővebb kategóra, beletartoznak egyes személyiségjegyek, szociális skillek. Az erény fogalma úgy jött a képbe, hogy elkezdtem gondolkozni azon: különféle morális karaktervonásokba hogyan és miért ruháznak be az emberek?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.