2020. augusztus 17., hétfő

RENDKÍVÜLI EU-CSÚCS LESZ BELARUSZ ÜGYÉBEN – MAGYARORSZÁG A LENGYEL KISEBBSÉGÉRT AGGÓDIK

MAGYAR HANG
Szerző: ARATÓ LÁSZLÓ
2020.08.17.



Rendkívüli uniós csúcstalákozót hívott össze ezen a héten szerdán déli 12 órára Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. A videokonferenciának egyetlen napirendi pontja van: a belarusz helyzet elemzése. Az események felgyorsultak Brüsszelben, hiszen múlt pénteken a külügyminiszterek tanácsa még csak arról döntött, hogy a tagállamok nem fogadják el a fehérorosz választási eredményeket, követelik a politikai foglyok szabadon bocsátását és felkérik az Európai Bizottságot, hogy dolgozzanak ki célzott szankciókat azokkal szemben, akik felelőssé tehetők a választás elcsalásáért és a békés tüntetők elleni erőszakért.

Egy magas rangú uniós tisztviselőtől megtudtuk, a tagállamok célja, hogy világos üzenetet fogalmazzanak meg. Ez az üzenet a következő: „Belarusz népének joga van meghatározni jövőjét és szabadon választani vezetőit.” Várhatóan azt is kimondják majd az állam- és kormányfők, hogy a válságból az erőszak megszüntetése, az eszkaláció csökkentése révén, párbeszéd útján és külső beavatkozás nélkül vezethető ki az ország.

Közben az Európai Parlament öt képviselőcsoportja – az Európai Néppárt, a Szociáldemokraták, a Megújuló Európa, a Zöldek és az Európai Konzervatívok és Reformerek, vagyis csak az EU-szkeptikus Identitás és Demokrácia nem csatlakozott – közös nyilatkozatot bocsátott ki. Ebben egyebek mellett azt írják, hogy Belaruszban új, szabad választásokat kell kiírni, és független megfigyelők jelenlétében lebonyolítani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.