2020. augusztus 18., kedd

TÉNYLEG ENNYIRE VAGYONOSODIK A MAGYAR? - A TITOKZATOS KÉTEZER-MILLIÁRD FORINT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.08.18.


Fél év alatt közel kétezer-milliárd forinttal nőtt a magyar háztartások pénzügyi vagyona. Családonként ez mintegy félmillió forintos gyarapodás. A növekedés bő kétharmada a már koronavírus sújtotta második negyedévre esett.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – jelentették be korábban – a járvány alatt sem tapasztalta a lakossági megtakarítások káros kiáramlását. A jegybanki szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a koronavírus miatti átmeneti veszélyhelyzetet a banki ügyfelek nagyrészt tartalékaik felhasználása nélkül át tudták hidalni. A most megjelent friss statisztika tulajdonképpen ezt támaszthatja alá. Legalábbis akkor, ha az adatokat csak felszínesen nézzük.

Július elsejére – számolta ki az Azénpénzem.hu – az év végi adatokhoz képest mintegy kétezer-milliárd forinttal nőtt a magyar háztartások pénzügyi vagyona. Családonként pedig ez mintegy félmillió forintos gyarapodást jelent. Az külön elgondolkodtató, hogy a növekedés bő kétharmada a már koronavírus sújtotta második negyedévre esett.

A számokat nyilvánvalóan szépítheti a hitelmoratórium hatása. Mint az MNB elmondta: az összesen 6796 milliárd forintnyi háztartási hitelállományból 3855 milliárd forintnyit érint a moratórium (ekkora kölcsönállomány törlesztésével álltak le). Az MNB számításai szerint a moratóriumnak köszönhetően közel 2000 milliárd forint maradt a családoknál és a vállalatoknál. Az összeg kísértetiesen egyezik a mostani statisztikából kiszámolhatóval. Biztos viszont, hogy a helyzet sajnos egyáltalán nem ilyen egyszerű és egyértelmű...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.