2020. szeptember 7., hétfő

ANNYISZOR KELL FELÁLLNI A PADLÓRÓL, HOGY ÉRZEM MAGAMON ÉS A CSAPATON IS: FOGY AZ ERŐNK

24.HU
Szerző: RUGLI TAMÁS
2020.09.07.


Országszerte sok viszontagsággal indult az új tanév, egyes intézményeknek azonban nem csak a járványhelyzet jelent embert próbáló feladatot. Olyan oktatási intézményektől vonta meg a kormány a több tízmillió forintos állami támogatást, amelyek a mélyszegénységből jövő tanulókat próbálják felzárkóztatni a többségi társadalomhoz. L. Ritók Nórával, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatójával, Orsós Jánossal, a borsodi Dr. Ámbédkar Iskola elnökével és Iványi Gáborral, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházelnökével beszélgettünk a helyzetükről.


Az elmúlt napokban több alapítványi iskola is jelezte, hogy a kormány drasztikusan csökkentette a köznevelési megállapodás szerint járó állami támogatását. Ezekben az intézményekben az a közös, hogy a fő profiljuk hátrányos helyzetű gyerekek taníttatása, a mélyszegénységben élők integrálása.

Az intézmények költségvetése eddig sem volt az egekben, ehhez képest

- az Igazgyöngy Alapítvány támogatását megfelezték, az eddigi 17 millió forint helyett idén csak 8,5 millió forintra számíthat az államtól.

- A borsodi Dr. Ámbédkar Iskola az eddigi 30 millió forintos támogatás egészétől elesik.

- A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségtől (MET) szintén az eddigi támogatás felét vonták meg, az idén 190 millió forint helyett csak 95 milliót folyósítanak nekik.

A szűkös költségvetés mellett eddig sem volt lehetőség arra, hogy igazán hosszú távú koncepciókban gondolkodjanak, a kormány mostani döntése értelmében viszont már az életben maradás is komoly erőpróbát jelent a fenntartóknak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.