2020. szeptember 29., kedd

MÁR MÁSKÉPP ÁLLNAK A NYUGDÍJASOKHOZ A BANKOK

AZ ÉN ÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.09.29.


Ettől a hónaptól a jegybank elvárja, hogy a bankok senki hitelkérelmét ne utasítsák el automatikusan életkora miatt. Az Azénpénzem.hu feltérképezte, hogy az előírás hatására miként változott a pénzintézetek gyakorlata.

Szeptember elsejétől a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új fogyasztóvédelmi előírásai alapján a bankoknak kötelező meghatározniuk, hogy az idősebb ügyfelek miként vehetik igénybe szolgáltatásaikat. A jegybank – többek között – elvárja, hogy az életkort ne tekintsék automatikus elutasítás indokának. Az MNB szerint a hitelintézeteknek előre meg kell határozniuk azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén az idősebbek is kölcsönhöz juthatnak.

A jelenlegi járványos időszak alatt érzékelhetően nem egy banknál szabályosan felértékelődtek a nyugdíjas ügyfelek. Az ő havi bevételük ugyanis nem függ a válságtól. Ez esetenként arányában nem jelent túl sok ügyfelet. Például – mint megtudtuk – az Unicredit lakossági ügyfeleinek 10-15 százaléka nyugdíjas.

Mag Mihály, az MKB Bank Lakossági üzletfejlesztés főosztályának vezetője az Azénpénzem.hu érdeklődésére hangsúlyozta: bankjuk az MNB fogyasztóvédelmi elvárásaival összhangban ügyfelei életkorát nem tekinti automatikus kizáró oknak egy hiteligénylésnél. Az „automatikus kizárás” kitétel ellen egyébként szinte minden bank tiltakozik. Körképünk szerint az azonban egyértelművé vált, hogy cseppet sem mindegy, milyen hitelről van szó...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.