2020. szeptember 9., szerda

MOST JÓ LENNI NYUGDÍJASNAK?

HÍRKLIKK
Szerző: DR. DÁVID FERENC
2020.09.09.


Lát
szólag igen, hiszen a KSH által közzétett inflációs adatok egyértelműsítették, hogy
-  2020. november 1. napjától nyugdíjemelés keretében kiigazítják (emelik) a nyugdíjakat;

- a megemelt nyugdíjjal együtt kifizetik a 2020. január – október hónapokra eső emelés összegét (korrekció);

- 2021. január 1. napjától pedig a már megemelt nyugdíjakra vetítve számítják a három százalékos nyugdíjnövelést, és ennek megfelelően folyósítják az összeget.

A KSH szeptember 9-én közzétett számai nem adnak okot sok örömre. 2020.augusztus és 2019. augusztus viszonylatában (hónap/hónap) 3,9 százalékkal emelkedtek az árak, ez az érték a nyugdíjasok esetében magasabb: 4,3 százalék. Minkét adat azt jelzi, hogy nem lanyhul az inflációs nyomás, mindkét adat azt bizonyítja, hogy – a figyelmeztetések ellenére – jelentős tervezési hibát vétett a kormány.

Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett jelentős mértékben. Csupa olyan termék (alapvető élelmiszer, élvezeti cikk), amit a nyugdíjasok is jelentős mértékben fogyasztanak. Az élelmiszerek ára 7,9 százalékkal nőtt, ezen belül a párizsié, kolbászé 18,1, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 17,1, a cukoré 13,4, a szalámié, szárazkolbászé és sonkáé 11,4, a tojásé 10,2, a tejé 8,9 százalékkal lett magasabb. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,8, ezen belül a dohányáruk 10,3 százalékkal drágultak. A nyugdíjasok tehát besorolhatók az év vesztesei közé, hiszen a meglóduló árak ellentételezéseként ebben az évben eddig semmilyen juttatást nem kaptak, ellenkezőleg: az őszre (novemberre) halasztott korrekció és emelés azt mutatja, hogy a nyugdíjasok adtak kölcsön az államnak, a nyugdíjasok hiteleztek a költségvetésnek!
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.